Evenimentul Zilei > EVZ Special > Morții din morminte au fost scoși la suprafață. Tornada a făcut ravagii în Cehia. „E iadul pe pământ”. VIDEO
Morții din morminte au fost scoși la suprafață. Tornada a făcut ravagii în Cehia. „E iadul pe pământ”. VIDEO

Morții din morminte au fost scoși la suprafață. Tornada a făcut ravagii în Cehia. „E iadul pe pământ”. VIDEO

Alertă în Cehia, după ce tornada semnalată de autorități a făcut ravagii. Casele au fost distruse, bisericile aidoma, iar sicrie au fost scoase din morminte la suprafață, scrie presa internațională.

Fenomene devastatoare au fost semnalate în Cehia. Sute de persoane au fost rănite în urma manifestării unei tornade, despre care meteorologii au anunțat că va provoca condiții meteo extreme și în România. Casele cetățenilor au fost afectate sever. Cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața.

Grindina semnalată în Cehia a avut mărimea unei mingi de tenis. Autoritățile au realizat operațiuni de salvare și cu ajutorul armatei cehe. „Este iadul pe pământ”, a declarat guvernatorul regiunii, Jan Grolich, după o vizită în zonele afectate, scrie presa internațională.

Sicrie cu morți scoase la suprafață

Locuințele oamenilor au fost distruse. Inclusiv bisericile au fost afectate. Autoturismele par, acum, aglomerări de fiare vechi, scrie The Guardian. Sicriele morților au fost scoase din pământ. Bogdan Neagu, un român care a văzut și simțit pe pielea sa evenimentele extreme din Cehia, a relatat ceea ce s-a întâmplat. „Pur și simplu, nu știai la ce să te aștepti. Nu am mai văzut așa ceva”, a precizat românul pentru Observator.

Cinci persoane au murit. Peste 200 de răniți, printre care și copii

„Din păcate, nu am putut salva cinci victime”, a declarat pentru AFP Hedvika Kropackova, purtătoare de cuvânt a serviciilor locale de urgenţă. Peste 200 de cetățeni au fost răniți, printre care se numără și tineri și copii.

Operațiunile de salvare a victimelor din Cehia sunt încă în desfășurare, conform sursei citate. Echipe de salvare din Austria şi Slovacia au intervenit și ele în cazul de față.

În videoclipurile care circulă pe reţelele de socializare se pot observa incendii, locuințe distruse, copaci smulși din rădăcini.

75.000 de persoane au rămas fără curent electric.

“Unele case sunt atât de distruse încât nu-mi dau seama cum pot fi reparate”, a relatat un cetățean presei internaționale. “Sunt unele care trebuie rezidite din temelii”, a mai spus el.