Dosarul Vlădescu-Boureanu, judecat la ÎCCJ - termene strânse pentru audieri de martori

Dosarul Vlădescu-Boureanu, judecat la ÎCCJ - termene strânse pentru audieri de martori

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit mai multe termene de judecată în dosarul de mare corupție al fostului ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu.

Instanța supremă a stabilit mai multe termene de judecată în dosarul de mare corupție al fostului ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, iar audieri de martori urmează să aibă loc inclusiv în timpul vacanței judecătorești care începe la 1 iulie. Potrivit fișei dosarului aflată pe site-ul oficial al instanței, în afară de termenul din 24 iunie, instanța a stabilit chemarea martorilor la audieri în 1 și 7 iulie .

Instanța supremă a decis, în luna aprilie, audierea mai multor martori în dosarul în care fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu şi Cristian Boureanu sunt judecaţi pentru fapte de corupţie, legate de plata lucrărilor la tronsonul de cale ferată Bucureşti – Constanţa.

Printre cei care vor fi audiaţi se află omul de afaceri Arpad Paszkany şi fostul ministru Radu Berceanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Instanța supremă a stabilit, pentru 12 martie, primul de termen de judecată în dosarul de mare corupție al fostului ministru al Finanțelor Publice, Sebastian Vlădescu, judecat pentru pretinse fapte de luare de mită și trafic de influență, alături de Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geaonă și fostul deputat Cristian Boureanu.

Instanța a respins diferite contestații ale inculpaților. Decizia este definitivă în acest caz astfel că procesul va începe pe fond. Completul de judecată desemnat va relua prezentarea în instanță a tuturor probelor anchetatorilor dar și pe cele ale celor judecați.

Totodată, vor fi chemați la audiere în instanță și martorii DNA, cei care au dezvăluit mecanismul corupt prin care cei trimiși în judecată încasau bani. Se primeau bani nelegal, de tip comision, pentru a derula plățile către compania austriacă ce se ocupa cu reabilitarea tronsonului de cale ferată ce duce spre mare.

Acuzațiile aduse de DNA

DNA arată pe scurt, în preambulul dosarului, cum a fost posibil ca atât în plină criză financiară, cât și înainte și după, oficiali de rang înalt ai statului să încaseze milioane de euro în conturile unor firme din paradisuri fiscale controlate fie direct fie prin interpuși.

Obiectul dosarului este o serie de infracțiuni de corupție derulate pe durata a 12 ani de zile, în perioada 2005 - 2017 în legătură cu derularea contractelor de lucrări de reabilitare a tronsonului de cale ferată București - Constanța.

Anchetatorii de la DNA arată că probele dovedesc că în anul 2005 reprezentanții companiei austriece Swietelski ar fi convenit cu mai multe persoane să le plătească un comision de 3,5 la sută din sumele încasate de la statul român. Acestea erau Mircea Ionuț Costea (cumnatul lui Mircea Geoană), Mihaela Mititelu, o persoană apropiată de conducerea CNCFR și Sebastian Vlădescu, ministrul de Finanțe,

Oficialilor români, pentru pretinsele milioane de euro promise de angajatul companiei austriece, li se cerea doar să se asigure că statul român livrează prioritar și mai ales fără întârzieri sumele aferente contractului dintre Swietelski și România.