Dosarul Gala Bute. Rudel Obreja a beneficiat de asistenţă medicală în închisoare. Precizările Ministerului Justiției
- Ionel Sclavone
- 21 iulie 2022, 21:35
Rudel Obreja a beneficiat de asistență medicală în penitenciar și a fost internat într-un spital public. Informația a fost prezentată de Ministerul Justiției care a precizat că Obreja nu a depus acte din care să rezulte că ar fi suferit de o boală în perioada când s-a aflat în libertate. Rudel Obreja, condamnat în Dosarul Gala Bute, a solicitat să fie eliberat din închisoare pe motiv că este bolnav de cancer și are nevoie de tratament la o clinică de specialitate
Ministerul Justiţiei a prezentat, într-un comunicat de presă, situaţia medicală a lui Rudel Obreja, care execută o pedeapsă de cinci ani închisoare. Fostul oficial al Federației Române de Box a solicitat să fie eliberat din închisoare pentru a se trata de cancer.
În urma acestei solicitări, Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu a dispus mai multe verificări interne de către Administrația Națională a Penitenciarelor, pentru a stabili situația de fapt. Rudel Obreja a fost încarcerat la începutul lunii aprilie, după ce instanţa supremă a confirmat condamnarea de 5 ani închisoare primită în Dosarul Gala Bute.
„Conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) a informat ministrul Justiţiei asupra concluziilor verificărilor, în sensul constatării că personalul medical a asigurat asistenţa medicală a deţinutului, acesta beneficiind de evaluare clinică, paraclinică şi administrare de tratament conform simptomatologiei prezentate în diverse momente de la apariţia primelor simptome”, se arată în comunicatul de presă.
Ministrul a fost pus la curent cu situația
Potrivit documentului, conducerea ANP l-a informat pe ministru că a fost asigurată asistenţă medicală de specialitate. Rudel Obreja a fost programat la un consult de specialitate și a fost internat în unităţi spitaliceşti din reţeaua sanitară publică.
„Conform normelor legale în vigoare, din punctul de vedere al respectării procedurii privind interacţiunea cu pacientul, în vederea stabilirii deciziei terapeutice, în funcţie de simptomatologia prezentată, medicul ia în considerare iniţial, ca şi diagnostice diferenţiale, cele mai frecvente afecţiuni întâlnite în practica medicală. În acest caz, simptomatologia prezentată iniţial de deţinut fiind frecvent întâlnită în afecţiuni din sfera gastro-enterologică”, se arată în comunicatul de presă.
Rudel Obreja nu a depus documente
Conform sursei citate, Rudel Obreja nu a depus documente din care să reiasă că ar fi beneficiat de servicii medicale când era în libertate. Astfel, depistarea unei boli în penitenciar nu înseamnă că acel deţinut s-a îmbolnăvit în timpul încarcerării.
„Menţionăm în acest sens că deţinutul nu a depus la dosarul personal nici un act medical care să ateste că ar fi accesat serviciile medicale în perioada cât s-a aflat în libertate. Depistarea unei boli în perioada executării unei pedepse privative de libertate nu echivalează cu dobândirea bolii în perioada respectivă, făcându-se referire la afecţiunile preexistente încarcerării, necunoscute de pacient ca urmare a neaccesării serviciilor medicale anterior depunerii în penitenciar”, se mai arată în comunicatul Ministerului Justiției.
Pentru clarificarea tuturor aspectelor dezbătute în mass-media şi în spaţiul public, ministrul Justiţiei a solicitat conducerii ANP realizarea unui raport detaliat privind condiţiile de asigurare a asistenţei medicale în penitenciare se mai precizează în comunicatul Ministerului Justiției.
Obreja cere să fie eliberat pentru tratament
Rudel Obreja a depus, pe 7 iulie, la Tribunalul Ilfov, o solicitare de eliberare pe motiv că ar suferi de cancer. El a cerut să fie pus în libertate pentru a se trata într-un spital civil din ţară sau din străinătate. Magistraţii urmează să ia vineri, 22 iulie, o decizie în acest caz.
„Am nevoie de tratament în condiţii umane, de grija medicilor şi a familiei mele, extrem de importante în contextul actual şi iată de ce: stau într-un salon de spital, aproape tot timpul cu perfuzii, care-mi atenuează durerile crunte; sunt păzit de gardieni în salon, corp la corp, zi şi noapte; nu am telefon, doar 5 vizite pe lună ale soţiei, deci nu am capacitatea de mişcare pentru a începe tratament sau operaţie chirurgicală”, transmitea Rudel Obreja într-un mesaj postat pe Facebook.
Rudel Obreja solicita, totodată, Comisiei de specialitate din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” să se constituie în timp util pentru întocmirea şi prezentarea Raportului de Expertiză Medico-Legal la Tribunalul Ilfov. Aceasta pentru ca instanța să se poată pronunţa la termenul stabilit.