Evenimentul Zilei > Actualitate > Dosar penal pentru știri false despre COVID. O înregistrare despre spitalul din Timișoara l-a dus la poliție
Dosar penal pentru știri false despre COVID. O înregistrare despre spitalul din Timișoara l-a dus la poliție

Dosar penal pentru știri false despre COVID. O înregistrare despre spitalul din Timișoara l-a dus la poliție

Un individ care a susținut, într-o postare pe rețelele de socializare că Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara nu este plin cu bolnavi COVID, este cercetat penal. El a fost acuzat că a răspândit informații false.

Poliţiştii timișoreni au întocmit un dosar penal pe numele unui bărbat care a postat pe Facebook un filmuleţ din curtea Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara. Acesta afirma că unitatea nu este nici pe departe atât de aglomerată pe cât susțin autoritățile. Drept urmare, i-a fost întocmit dosar penal pentru comunicare și răspândire de știri false.

Este al doilea caz de acest fel din ultima perioadă. Zilele trecute, o altă femeie, la Piatra Neamț susținea, tot într-o postare pe Facebook, că spitalul modular destinat pacienților COVID este aproape gol.

Postarea, un clip video, datează din 2 noiembrie. Individul a înregistrat-o la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara nu este atât de plin cum susţin autorităţile. În imaginile postate de individ se poate vedea cum acesta intră în curtea Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara şi filmează spaţiile exterioare. De asemenea, clipul prezintă și imagini cu pacienţii aduşi cu ambulanţele în zona de triaj.

sursă: arhivă EvZ

Poliția s-a autosesizat și a deschsi un dosar penal

În urma apariției acestei postări în spațiul public, polițiștii s-au sezizat și au deschis cercetările. Bărbatul s-a ales cu un dosar penal pentru imaginile postate pe rețelele de socializare.

„Având în vedere imaginile video apărute în spaţiul public pe o platformă de socializare, în care un bărbat afirmă faptul că s-ar afla la o unitate spitalicească din municipiul Timişoara, iar toate informaţiile prezentate de autorităţi cu privire la aglomerarea spitalului respectiv cu pacienţi confirmaţi pozitiv cu infecţia virusului SARS-CoV-2 ar fi false,

poliţiştii din cadrul Sectiei 1 Poliţie Urbană Timişoara s-au sesizat din oficiu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de comunicare sau răspândire, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin acestea se pune în pericol securitatea naţională, fiind întocmit un dosar penal în care se fac cercetări în vederea clarificări situaţiei de fapt şi luarea măsurilor legale care se impun”, a transmis conducerea Inspectoratului de Poliție Timiş.

Un caz similar s-a petrecut la Piatra Neamț

Nu este singurul caz de acest fel. În data de 14 octombrie, la Piatra Neamț, o femeie a postat un clip similar, în care a afirmat că spitalul modular în care sunt adăpostiți pacienții COVID este aproape gol. Reprezentanții unității medicale au precizat însă că toate cele 26 de paturi erau ocupate.

După apariția imaginilor, polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de comunicare sau răspândire, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate.

„Urmare a apariţiei în spaţiul public a unor imagini, în care o persoană prezintă informaţii cu privire la gradul de ocupare al spitalului modular din Piatra Neamţ, Compartimentul Relaţii Publice al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ face următoarele precizări. Poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora şi fac verificări, în vederea identificării persoanelor implicate şi luării măsurilor legale ce se impun. Vă rugăm să luaţi în considerare doar informaţiile verificate prin surse oficiale. Comunicarea de informaţii false se pedepseşte conform articolului 404 din Codul Penal”, a transmis IPJ Neamţ.