Evenimentul ZileiActualitateDosar penal pentru o profesoară din România. Purtare abuzivă și cuvinte grele adresate elevilor: „Vă omor eu, mă!”

Dosar penal pentru o profesoară din România. Purtare abuzivă și cuvinte grele adresate elevilor: „Vă omor eu, mă!”

Dosar penal pentru o profesoară din România. Purtare abuzivă și cuvinte grele adresate elevilor: „Vă omor eu, mă!”
Scandal uriaș la Liceul pedagogic Matei Basarab din Slobozia, din cauza unei profesoare care a cedat nervos în repetate rânduri. Terorizați și jigniți în permanență de diriginta lor, elevii au decis să transmită presei locale câteva înregistrări cu derapajele din cauza cărora profesoarei i s-a deschis ulterior dosar penal pentru purtare abuzivă.

În plus, Steluța Mitrea (inspector general școlar al IȘJ Ialomița) a declarat că se va întruni comisia de disciplină, iar profesoara Ș.C. va fi sancționată pentru comportamentul reprobabil.

Art 296 Purtarea abuzivă – Codul Penal

„Întrebuinţarea de expresii jignitoare faţă de o persoană de către cel aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă. (2) Ameninţarea ori lovirea sau alte violenţe săvârşite în condiţiile alin. (1) se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

(…) Cu unele deosebiri, infracţiunea de purtare abuzivă din art. 296 NCP are cores¬pondent în incriminarea cu aceeaşi denumire marginală prevăzută la art. 250 CP 1969.

În noul Cod penal, purtarea abuzivă are o formă mai suplă, întrucât s-a renunţat, pe de o parte, la o agravare în trepte a faptei, iar, pe de altă parte, la unele dintre formele agravate din reglementarea anterioară″, se arată pe lege5.ro.

Au fost mai multe episoade de violență verbală

Răbdarea elevilor a fost depășită la 10 decembrie, când o colegă a leșinat în clasă, motiv pentru care ei au sunat la 112. Deranjată pentru că nu a fost consultată înainte apelul pentru solicitarea unei ambulanțe, profesoara a adresat cuvinte grele elevilor.

Jurnaliștii de la obiectiv.net au publicat înregistrarea cu momentul în care ea și-a pierdut calmul, țipă și amenință. Pentru aceste scene, conducererea liceului i-ar putea desface contractul de muncă.

Imediat după scandal, profesoara a solicitat concendiu medical și nu a putut fi contactată pentru a-și exprima punctul de vedere izbucnirea nervoasă. Pe YouTube a fost încărcată și a doua înregistrare, care a fost făcută în urmă cu 3 ani și care este chiar mai șocantă decât cea de la 10 decembrie.

„Tot proastă e și tot o să rămână corigentă. (…) Uitați-vă la mine, măi tâmpiților, când vă spun să numărați, îmi spuneți câte. Bă, m-ați auzit? Pe mine să nu mă mai puneți într-o astfel de situație! Că m-am săturat de rahaturile voastre. M-am săturat. (…) Lăsați-mă dracului în pace. Nu îmi plac dramele astea. Nu îmi plac. A murit asta? Ziceți, mă, a murit sau nu? Atunci, ce p…a mă-sii s-a întâmplat aici?

Cum adică i s-a făcut rău? Păi și chemi ambulanța? Cum chemați voi ambulanța, mă? Fără să anunțați pe nimeni, fără nimic?”, a fost reacția profesoarei. „(…) Duceți-vă fraților și aruncați-vă de pe pod. Credeți că plâng eu sau plânge cineva pentru voi? (…) Care diriginte este sunat la 7 dimineața de la UPU să i se spună că nu știu care se taie pe mâini?

foto: facebook.com/csepedaslobozia – elevi ai liceului din Slobozia

Cum să te tai pe mâini? Cum, mă, să te tai pe mâini? Nu sunteți sănătoși la creier? Și să mi se spună că nu știu ce porcării a mai luat? (…) Ce să fac eu în situația asta? Nu sunt psiholog, nu sunt psihiatru, nu sunt nimic. Nu sunt mama voastră care v-a făcut. Bă, nu v-am făcut eu! (…) Ce credeți că schimbați voi, mă?

Amenințare cu moartea

Nimănui nu-i pasă de treburile astea. Aveți impresia că schimbați voi lumea? Schimbați-o voi, mă. Nu vă convine, luați-vă câmpii și plecați unde vă place. (…) Auzi, să vă fie rău… Credeți că numai voi aveți menstruație? Băi… Toate fetele și femeile au. Aveți impresia că este o boală? (…) Băi, voi aveți suflete? Sunteți din piatră, din ce dracului sunteți? (…) Băi, sunteți niște monștri. Pentru mine sunteți niște monștri, fără suflet, nu se poate așa ceva.

Vrei să te omori? Băi, lașilor, lașilor! Nu așa se taie. Se taie pe partea asta și crăpați odată, dacă nu vă convine. Nu vreți să mai trăiți? Vă omor eu mă, dacă nu sunteți în stare. Ce nu vă convine? Nu aveți mâncare? Nu aveți haine? Nu aveți școală, nu aveți viitor? Care e problema voastră? E de prea mult bine?

Nu sunteți înțeleși? Nasol. Nimeni nu este înțeles! Sunteți singuri? Nașpa, nimeni nu este împreună cu cineva de fapt. Suferiți? Asta este. Oamenii mai și suferă. Treziți-vă! Asta este viața, exact așa cum este și fugiți din fața ei tot timpul. (…) Nimeni nu o să vină la voi să vă ia de mânuță. (…) Nu mai rezist, nu mai pot!”, ar fi spus în trecut profesoara liceului din Slobozia, conform obiectiv.net.


Accesează: