Evenimentul Zilei > Justitie > Dosar exploziv la Secția Specială. Șef de Parchet, denunțat pentru luare de mită
Dosar exploziv la Secția Specială. Șef de Parchet, denunțat pentru luare de mită

Dosar exploziv la Secția Specială. Șef de Parchet, denunțat pentru luare de mită

La Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) a fost depusă o plângere împotriva procurorului general al Parchetului Curții de Apel Constanța, Gigi Ștefan, pentru trafic de influență, luare de mită și favorizarea făptuitorului. Procuroarea Iuliana Mircea de la același parchet e acuzată de abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului.

Este anchetată posibila mușamalizare a cauzei în care procurorul Teodor Niță de la PCA Constanța îl inculpase pe fostul șef al Vămii Constanța, Cadîr Sunai.

Astfel, Lumea Justiției a prezentat noi detalii privind spectaculoasă operațiune de preluare a unui hotel din Eforie Nord prin manevre acuzate că fiind frauduloase, în care implicată este familia fostului șef al Vămii Constanța Cadîr Sunai. Operațiune care a făcut obiectul unui dosar instrumentat de către cunoscutul procuror Teodor Niță de la Parchetul Curții de Apel Constanța.

Dosarul referitor la preluarea hotelului a fost închis în mod bizar la aproximativ două luni după ce procurorul Teodor Niță făcuse o serie de inculpări și, logic, mai avea un pas până la trimiterea cauzei în instanța, dar și după ce același Teodor Niță a ieșit din dosar din cauza unei incompatibilități descoperite la un an de la începerea anchetei.

Tocmai modul în care a fost clasat acest dosar face obiectul unei plângeri penale depuse la Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) de către cel care se consideră că a fost înșelat de către familia lui Cadîr Sunai. Este vorba despre Ablachim Nutfi, asociatul familiei lui Cadîr Sunai, care deținea jumătate din hotelul despre care se acuză că a fost preluat cu forță de familia Cadîr Sunai.

Acuzațiile sunt deosebit de grave

Astfel, în 28 mai 2019, Ablachim Nutfi a depus plângere la SIIJ împotriva procuroarei Iuliana Mircea de la Parchetul Curții de Apel Constanța, cea care a a clasat dosarul privind preluarea hotelului în care procurorul Teodor Niță făcuse mai multe inculpari, dar și împotriva procurorului general al Parchetului Curții de Apel Constanța Gigi Valentin Ștefan, cel care a confirmat ordonanță de clasare a procuroarei Iuliana Mircea.

Concret, procuroarea Iuliana Mircea de la Parchetul Curții de Apel Constanța este acuzată de abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului, iar șeful Parchetului Curții de Apel Constanța Gigi Valentin Ștefan de trafic de influență, luare de mită și favorizarea făptuitorului pe motiv că i-a asigurat protecție lui Cadîr Sunai.

De asemenea, în aceeași plângere penală fostul șef al Vămii Constanța Cadîr Sunai este acuzat de cumpărare de influență și dare de mită, fostul deputat Amet Verol de trafic de influență, iar administratiorul unei societăți comericale tot de trafic de influență.

Plângerea de la SIIJ vizează o posibilă operațiune de musamalizare a dosarului în care procurorul Teodor Niță de la Parchetul Curții de Apel Constanța pusese în mișcare acțiunea penală față de Cadîr Sunai și membrii familiei acestuia. Practic, autorul plângerii, asociatul familiei lui Cadîr Sunai, acuză că acesta din urmă este protejat de către magistrați importanți din Constanța.

În acest sens, autorul plângerii, Ablachim Nutfi, a propus inclusiv audierea unui martor (cu identitate protejată) dispus să ofere informații despre legăturile dintre procurorii acuzați în plângere și celelalte părți. Cu alte cuvinte, legături între procurorii care au închis dosarul lui Cadîr Sunai.