CJ Constanţa a lansat Strategia de Dezvoltare Durabilă a județului
- Daniel Teodoreanu
- 17 iunie 2021, 11:29
Consiliul Judetean Constanta a lansat miercuri dezbaterea publică a Strategiei pentru Dezvoltarea Durabilă a Județului Constanța organizat de Asociația de Dezvoltare Durabilă (ADD) a județului Constanța, eveniment la care a fost prezent, printre alţii, şi Gheorghe Hagi.
CJ Constanţa a lansat Strategia de Dezvoltare Durabilă a județului. Evenimentul a beneficiat de parteneriatul dintre Consiliul Județean Constanța și Primăria Municipiului Constanța.
În strategie sunt cuprinse viziunea, obiectivele și planul de acțiune ale Consiliului Județean pentru dezvoltarea regiunii Constanța în următorii 6 ani.
Autorităţile din Constanţa au schiţat marile obiective
Astfel, au fost prezentate principalele obiective care se referă la următoarele domeniile: economic, universitar, servicii sanitare, turism, mediu sau sport. De asemenea, evenimentul a marcat inclusiv încheierea procesului de consultare în vederea implementării strategiei.
Pentru elaborarea acestui proiect au colaborat mai mulţi specialiști, care au anunţat că au urmărit schiţarea unui cadru sănătos pentru dezvoltarea județului. „Constanța este un pol de dezvoltare care nu a fost exploatat aproape deloc în ultimii ani, ceea ce este inacceptabil.
Fără o strategie și fără obiective bine definite, nu putem dezvolta acest județ. Este nevoie de o concepție coerentă asupra viitorului și, totodată, de implementarea de mari proiecte care să vină în sprijinul nevoilor societății constănțene. În ultimii 20 de ani aceste două lucruri au lipsit cu desăvârșire din peisajul local și regional, iar acest fapt se observă cu ochiul liber.
Prin implementarea prezentei strategii, Constanța și întreaga regiune de sud-est a țării vor redeveni un important reper economic și social atât pe harta României, cât și pe cea a bazinului Mării Negre”, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean (CJ) Constanta.
3 piloni pentru 2021-2027
Conceptul de dezvoltare strategică gândit pentru perioada 2021-2027 are la bază trei piloni. Primul dintre ei se referă la dezvoltarea economică prin intermediul valorificării potențialului local și prin utilizarea inovării și a noilor tehnologii.
Al doilea este reprezentat de măsuri pentru creșterea calității condițiilor de locuire și reducerea disparităților dintre comunități. Al treilea palier urmărește acțiuni pentru dezvoltarea turismului și a serviciilor conexe.
Totodată, trebuie subliniat că în Strategia pentru dezvoltarea durabilă a județului Constanța sunt stipulate trei obiective: (1) Dezvoltarea infrastructurii pentru transportul public și de mărfuri, (2) Creșterea calității mediului și stimularea utilizării resurselor de energie regenerabilă și (3) Modernizarea administrației publice si a capacității de implicare în dezvoltarea teritorială.
„La propunerea mea, Consiliul Local Constanța a votat să ne alăturăm asociației. Este un moment important pentru județul nostru. Avem aici administrația publică, mediul de afaceri și societatea.
Este un moment cu adevărat important pentru orașul nostru și pentru județul nostru pentru că, în momentul ăsta, administrația publică, mediul de afaceri și societatea civilă și-au dat mâna pentru binele comun.
Marea concluzie pentru beneficiul constănţenilor
Am conștientizat cu toții că, în sfârșit, trebuie să lucrăm cu viziune, după o strategie și planificație, ca să putem împinge lucrurile înainte. Am nădejdea că această strategie ne va spune încotro trebuie să mergem. E un lucru de normalitate și de bun simț să știi încotro trebuie să mergi”, a spus Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.
La eveniment au mai fost prezenţi prefectul Silviu Coșa, președintele Camerei de Comerț a României, Mihai Daraban, dar şi mulţi oameni de afaceri și reprezentanți ai societății civile. De asemenea, spre deosebire de modul în care s-a comportat Federaţia Română de Fotbal (FRF) cu el şi Gheorghe Popescu la Euro 2020, organizatorii nu l-au ignorat pe Gheorghe Hagi, prezent la eveniment.
Consilierul Radu Onofrei, reprezentantul companiei care a participat la elaborarea proiectului, a subliniat că strategia va intra într-un proces de dezbatere publică. În acest context, cetățenii au fost invitaţi să își spună părerea și să vină cu propuneri.
„Timpul promisiunilor a trecut. Vă propun să fim parteneri și să facem județul Constanța locul pe care ni-l dorim. Să punem Constanța în locul pe care îl merită, acela de pol economic al Europei.
Prin această Strategie căutăm să oferim județului Constanța un cadru sănătos pentru dezvoltare, care să asigure întregii regiuni un viitor coerent și durabil. Acest document a fost elaborat de specialiști ai societății constănțene și urmărește să satisfacă nevoile constănțenilor și ale întregii regiuni de sud-est a României”, a declarat Ana-Maria Vătămanu, președinta ADD Constanța.
Totul a început în primăvară
Strategia de Dezvoltare Durabilă a județului Constanța reprezintă rezultatul consultărilor dintre instituțiile publice, experți, mediul privat și societatea civilă și are la bază conceptul: Județul Constanța - un spațiu economic performant, cu un nivel superior al calității vieții, susținut de parteneriatul administrației județene cu toate mediile interesate în dezvoltarea durabilă și sustenabilă a teritoriului.
În primăvară, la Constanța a fost demarat cel mai important proiect de dezvoltare economică și socială a județului, prin nou-înființata Asociație de Dezvoltare Durabilă (ADD) a Județului Constanța, fondată de Consiliul Județean (CJ) și de Primărie. Cele două instituții s-au asociat în premieră într-un proiect de amploare, care va atrage parteneri din domenii esențiale, precum mediu de afaceri, educație, sănătate, cultură, societate civilă.
Prin intermediul ADD, vor fi dezvoltate şi serviciile de interes public aflate în administrarea CJ și a Primăriei Constanța. Pentru acest obiectiv, Asociația va implementa proiecte cu finanțări externe.
Conform cugetliber.ro, ADD Constanța a fost constituită legal în data de 23.03.2021, printr-o sentință civilă a Judecătoriei Constanța. Decizia are la bază o hotărâre din 17.02.2021 a Consiliului Județean Constanța și o alta din 26.02.2021 a Consiliului Local Constanța, instituții care au decis, prin acest cadru, constituirea Asociației.