Undă verde pentru Donald Tusk. Mateusz Morawiecki a pierdut votul de învestitură

Undă verde pentru Donald Tusk.  Mateusz Morawiecki a pierdut votul de învestitură Donald Tusk. Sursa foto: Instagram

Premierul polonez desemnat Mateusz Morawiecki pierde votul de învestitură, lăsându-i cale liberă lui Donald Tusk. Votul a stârnit un interes uriaş. Oamenii au luat bilete la cinema ca să vadă şedinţa Parlamentului transmisă în direct.

Donald Tusk revine. Prim-ministrul conservator polonez Mateusz Morawiecki, desemnat să formeze un nou guvern în urma alegerilor din octombrie, a pierdut luni votul de învestitură.

Cceea ce a deschis calea pentru ca o coaliţie largă de partide pro-UE, condusă de liberalul Donald Tusk, fost preşedinte al Consiliului European, să preia puterea la Varşovia, relatează Reuters.

Cale deschisă pentru Donald Tusk

Donald Tusk

Sursa Foto: EPA/ANTONIO BAT

Din cei 456 de parlamentari care au participat la vot, 266 au votat împotriva premierulului Mateusz Morawiecki. El a avut sprijin din partea a doar 190 de legislatori.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Ne luăm adio de la PiS, se scrie istorie", a scris pe X Monika Rosa, o deputată din Coaliţia Civică (KO) a lui Donald Tusk.

Votul pune capăt celor opt ani de guvernare ai partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS). Despre care criticii spun că a subminat independenţa justiţiei, a transformat presa de stat într-un organ de propagandă şi a încurajat prejudecăţile împotriva minorităţilor. Cum ar fi imigranţii şi comunitatea LGBT.

Promisiunile lui Tusk şi opoziţia pentru PiS

Donald Tusk, fost preşedinte al Consiliului European, a promis să repare relaţiile Varşoviei cu Bruxelles-ul şi să deblocheze fondurile de miliarde de euro destinate Poloniei. Banii au fost reţinuţi din cauza preocupărilor legate de respectarea principiilor statului de drept.

PiS susţine că a apărat suveranitatea şi tradiţiile Poloniei de interferenţele străine în timpul cât a fost la putere. Îmbunătăţind în acelaşi timp nivelul de trai pentru milioane de polonezi prin introducerea de beneficii sociale şi creşterea salariului minim.

„Am introdus un nou model socio-economic - primii paşi în crearea unei ţări solidare", a declarat Morawiecki în timpul discursului rostit în parlament luni.

PiS s-a clasat pe primul loc în alegeri. Iar preşedintele Andrzej Duda, un aliat al partidului, a dat acestei formaţiuni prima şansă de a forma un guvern. Totuşi, faptul că nu avea majoritate şi că toate celelalte partide au exclus să colaboreze cu PiS a făcut învestitura imposibilă.

Întrebat ce fel de opoziţie va face PiS, liderul partidului, Jaroslaw Kaczynski, a declarat reporterilor că va fi "dură".

Donald Tusk, desemnat prim-ministru

Parlamentul a votat apoi, luni seară, pentru desemnarea lui Donald Tusk ca premier. 248 de parlamentari s-au pronunţat pentru ca Tusk să devină prim-ministru, iar 201 au fost împotrivă.

„A renunţat la viaţa confortabilă pe care ar fi putut să o aibă după ce a fost preşedinte al Consiliului European. S-a întors pentru a lupta pentru victoria democraţiei. A decenţei şi a justiţiei", a declarat Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, liderul Partidului Ţărănesc Polonez (PSL).

Donald Tusk va ţine marţi un discurs în parlament în care va prezenta planurile guvernului său.

La alegerile din octombrie din Polonia s-a înregistrat o prezenţă record la vot de 74%. Iar în unele localităţi oamenii au stat la coadă ore întregi pentru a vota.