Polonia. Morawiecki trebuie să facă guvern, dar n-are majoritate

Polonia. Morawiecki trebuie să facă guvern, dar n-are majoritate Mateusz Morawiecki / Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Polonia. Actualul premier Mateusz Morawiecki trebuie să facă guvern, după ce a fost desemnat prim-ministru de președintele Andrezj Duda, dar n-are majoritate.

Polonia. Președintele Andrzej Duda l-a însărcinat marți pe prim-ministrul Mateusz Morawiecki, din partidul Lege și Justiție (PiS), să formeze un guvern după victoria taberei sale la alegerile generale din 15 octombrie, scrie France24.

Dar fără majoritate, partidul riscă să nu reușească să formeze o coaliție de guvernare. De cealaltă parte a spectrului politic, liberalul Donald Tusk stă în aşteptare.

Polonia, în căutarea unui nou guvern

Președintele polonez, Andrzej Duda, a anunțat luni, 7 noiembrie, că îi încredințează prim-ministrului în funcție, Mateusz Morawiecki (partidul Lege și Justiție), formarea unui nou guvern după alegerile din octombrie, în care conservatorii la putere au ajuns primii, fără a obține însă majoritatea parlamentară.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am decis să-i încredințez misiunea de a forma un guvern prim-ministrului Mateusz Morawiecki”, a declarat președintele Andrzej Duda într-un discurs televizat. Mateusz Morawiecki i-a mulțumit imediat într-o postare publicată pe Facebook.

Victorie fără majoritate

Partidul lui, Lege și Justiție (PiS) din Polonia a ajuns pe primul loc la alegerile generale din 15 octombrie, dar fără a obține majoritatea și are șanse mici să formeze o coaliție, din cauza lipsei de parteneri pe care să se poată baza.

„Dacă misiunea reprezentantului Partidului Lege și Justiție (PiS) nu va reuși, Parlamentul va alege în următoarea fază un candidat la funcția de prim-ministru și îl voi numi fără întârziere”, a adăugat președintele Duda.

Pe locul al doilea s-a clasat opoziţia condusă de Donald Tusk, dar dacă s-ar alia cu două partide mici, A Treia Cale, de centru, şi Stânga, ar putea aduna 248 de locuri, din cele 460 din Parlament.

Donald Tusk, fost prim-ministru în Polonia și fost președinte al Consiliului European, l-a acuzat pe Andrzej Duda că "trage de timp". "Președintele a spus că îl va nominaliza pe Morawiecki... Deci, așa cum am spus, vor încerca să mai fure câteva zile", a spus candidatul liberal la o adunare publică în orașul Wroclaw din sud-vestul țării.

Donald Tusk, în aşteptare să devină premier în Polonia

Potrivit acestuia, această numire „nu va schimba nimic”, sugerând că va fi chemat să conducă viitorul guvern. Dar „fiecare zi pierdută este pierdută pentru țara noastră, pentru toți polonezii”, a adăugat el.

În timpul campaniei electorale, Donald Tusk s-a angajat, dacă va ajunge la putere, să restabilească legăturile cu UE și să deblocheze fondurile europene înghețate. Luna trecută a vorbit despre acest subiect cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Bruxelles-ul a blocat accesul Poloniei la 35 de miliarde de euro din fonduri UE din cauza unui impas legat de reformele judiciare. Relațiile Poloniei cu organele de conducere ale UE s-au prăbușit de când PiS a ajuns la putere, din cauza a ceea ce este văzut la Bruxelles drept un regres al Varșoviei în materie de democrație.

(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)