Un judecător a hotărât că Twitter servește drept "forum public desemnat" și este protejat prin drepturile primului amendament al reclamanților.

Președintele american Donald Trump încalcă drepturile constituționale ale persoanelor prin blocarea contului personal pe Twitter, a decis miercuri o instanță federală , marcând o victorie pentru un grup de șapte utilizatori care susține că președintele le-a interzis în mod ilegal accesul la cont.
Judecătoria din Naomi Reice Buchwald, SUA, a hotărât că Twitter servește drept "forum public desemnat" și este protejat prin drepturile primului amendament al reclamanților. Prin urmare, judecătorul a adăugat că "excluderea" lor de pe platformă constituie o încălcare a acestor drepturi.

Într-o hotărâre pronunțată miercuri în districtul sudic din New York, Buchwald a scris că Trump și unul dintre agenții săi, directorul social al societății albane, Dan Scavino, nu pot să indice interesele primului amendament al președintelui ca justificare pentru blocarea cetățenilor.
"Suntem multumiti de decizia instantei, care reflecta aplicarea cu atentie a principiilor de baza ale primului amendament la cenzura guvernamentala pe o noua platforma de comunicatii", a declarat Jameel Jaffer, director executiv al Institutului Knight First Amendment de la Universitatea Columbia, care a intentat procesul în numele grupului. "Practica președintelui de a bloca conturile pe Twitter este periculoasă și neconstituțională și sperăm că această hotărâre va duce la sfârșitul acesteia".
Departamentul de Justiție a susținut că procesul ar putea modifica radical legea privind primele amendamente și ar putea amenința utilizarea de către funcționarii publici a platformelor sociale media.
DOJ a mai spus că blocarea persoanelor de pe Twitter nu-i împiedică să citească feed-ul președintelui și astfel nu au încălcat drepturile lor de liberă exprimare.

Sursa: https://www.politico.eu/article/donald-trump-blocking-twitter-users-violates-constitution-first-amendment-social-media-judge-rules/?utm_source=RSS_Feed&utm_medium=RSS&utm_campaign=RSS_Syndication