Evenimentul Zilei > Sport > Doliu în lumea fotbalului! Un fost vicecampion mondial a încetat din viață
Doliu în lumea fotbalului! Un fost vicecampion mondial a încetat din viață

Doliu în lumea fotbalului! Un fost vicecampion mondial a încetat din viață

 Vicecampion mondial cu naţionala de fotbal a Olandei în 1974 şi 1978, Wim Jansen, a murit la 75 de ani, a anunţat marţi Feyenoord Rotterdam, clubul la care fostul mijlocaş a jucat în cea mai mare parte a carierei.

Potrivit presei internaționale, Wim Jansen a disputat peste 500 de meciuri pentru Feyenoord, cu care a câştigat Cupa Campionilor Europeni după o finală cu Celtic Glasgow la Milano. În sezonul următor, echipa din Rotterdam a fost eliminată de UTA Arad în primul tur al competiţiei, după 1-1 în tur, pe De Kuip (gol reuşit chiar de Jansen), şi 0-0 în retur.

Printre trofeele obţinute cu Feyenoord au mai fost patru campionate ale Olandei şi o Cupă UEFA (1974). În 1982, el a fost campion al Olandei cu Ajax Amsterdam.

Wim Jansen
Sursa: Sky Sports

Jensen a antrenat și fotbaliști români

Jansen a fost şi antrenor al lui Feyenoord la începutul anilor 1990, câştigând de două ori Cupa Olandei, printre jucătorii săi de atunci fiind românii Ioan Ovidiu Sabău şi Marian Damaschin.

În sezonul 1997-1998, olandezul a pregătit-o pe Celtic, cu care a cucerit campionatul Scoţiei, după ce rivala Rangers câştigase nouă titluri consecutive. El este cel care l-a adus la Celtic pe suedezul Henrik Larsson, care a devenit o legendă a clubului.

Fostul manager al lui Celtic, Wim Jansen, a încetat din viață la vârsta de 75 de ani.

Decesul său a fost confirmat de Feyenoord, care a adus un omagiu „unei persoane minunate și unui mare jucător de la Feyenoord”.

Celebru și pentru Rangers

Jansen a petrecut un singur sezon la Glasgow, dar este celebru pentru că a împiedicat Rangers să câștige 10 victorii consecutive în 1998.

El a lucrat cu Henrik Larsson la Feyenoord și l-a adus pe legendarul suedez cu el la Glasgow în 1997.

El a împiedicat-o pe Rangers să câștige al zecelea titlu consecutiv, echipa sa terminând cu două puncte în fața lui Gers, echipa lui Walter Smith, în 1997/98.

Divergențele cu managerul general al lui Celtic, Jock Brown, au făcut ca mandatul lui Jansen să dureze doar un an, dar și-a lăsat amprenta și este o figură venerată la Parkhead.

L-a introdus pe Larsson în fotbalul scoțian și a pus bazele succesului susținut care va urma sub conducerea lui Martin O’Neill și Gordon Strachan, scrie dailyrecord.co.uk.

Jansen a confirmat în luna octombrie a anului trecut că trăia cu demență cu puțin timp înainte de a împlini 75 de ani.