Evenimentul Zilei > Economie > Dolarul îşi revine
Dolarul îşi revine

Dolarul îşi revine

Moneda americană s-a apreciat astăzi cu 0,4 la sută, până la 1,537 unităţi pentru un euro, pe fondul măsurilor luate săptămâna trecută de Rezerva Federală (Fed).

Investitorii se pregătesc să îşi încaseze profiturile pentru primul trimestru al acestui an şi renunţă la plasamentele în petrol şi aur în favoarea investiţiilor în moneda americană.

"Vom avea o inflaţie de 4-5 la sută în acest an", spune Keneth Rogoff, fostul economist şef al Fondului Monetar Internaţional, citat de Bloomberg. "Dolarul va continua să scadă şi va rămâne la un nivel scăzut timp de câţiva ani" mai spune Rogoff.

Euro a scăzut cu 0,4 la sută, până la 1.537 dolari pe unitate, de la 1,5445 dolari pe unitate la închiderea de vineri a burselor asiatice.

Săptămâna trecută, euro a atins un maxim istoric de 1,5905 dolari pe unitate, pe fondul temerilor din piaţa creditelor şi după ce banca de investiţii Bear Stearns a fost preluată la un preţ foarte scăzut de către JP Morgan.

În consecinţă, Fed a decis reducerea dobânzii cu care acordă împrumuturi directe băncilor, pentru a restabili încrederea investitorilor. Volumul tranzacţiilor a fost redus, întrucât multe pieţe din Asia şi Europa au fost închise în perioada Paştelui catolic, transmite Bloomberg.

(10:40)