Dog Fight între F-16: Piloții greci au dat bir cu fugiții în fața turcilor lui Erdogan (VIDEO)

Dog Fight între F-16: Piloții greci au dat bir cu fugiții în fața turcilor lui Erdogan (VIDEO)

Pe 10 august, Turcia a trimis vasul său de explorări seismice, Oruç-Reis, escortat de nave militare, să prospecteze zăcămintele de hidricarburi dintr-un sector situat între Creta și Cipru, zonă revendicată de Atena și Nicosia.

De atunci, tensiunile au cunoscut un permanent crescendo.

Ultimul incident datează din 27 august, cu ocazia exercițiului militar Eunomia, lansat cu două zile mai devreme la inițiativa Greciei, Franței, Italiei și Ciprului.

Într-adevăr, Ankara a declarat, prezentând și imagini, că forțele sale aeriene au interceptat, în ajun, șase aparate F-16 grecești, care decolaseră din Creta îndreptându-se spre sudul Ciprului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministerul turc al Apărării a explicat că avioanele de vânătoare-bombardament s-au apropiat de regiunea pentru care fusese emis un Navtex (notă maritimă) de către Turcia pentru a preveni orice activitate susceptibilă de a o perturba pe cea a vasului săi, Oruç-Reis, relatează site-ul militar Opex 360.

Versiunea prezentată de către Ministerul grec al Apărării este diferită. Acesta a indicat că în cadrul operațiunii Eunomia, avioanele sale de luptă decolaseră din Cipru pentru a se îndrepta către baza aeriană La Sude din Creta, când au întâlnit aparatele F-16 turce.

Oricare ar fi varianta reală, această întâlnire dintre avioanele grecești și turcești a dat naștere unei simulări de luptă aeriană, numită în jargonul piloților „dog fight”.

Imaginile difuzate de Ankara pe rețelele sociale arată cum aparatele F-16 turcești au avut în mod evident superioritatea în fața celor elene. De altfel, atitudinea piloților turci pare să fi fost deosebit de agresivă, comentează Opex 360, dat fiind că și-au „fixat” radarele pe aparetele grecilor, ultima etapă înainte de deschiderea focului.

„Avioanele noastre F-16 i-au împiedicat să se apropie de zonă și i-au forțat să se retragă”, a susținut ulterior Ministerul turc al Apărării.

„Forțele noastre navale și aeriene își continuă lucrările cu o determinare absolută pentru a proteja drepturile și interesele Turciei în Mediterana orientală”, a continuat el.

La Atena, s-a explicat că „avioane turcești au încercat” să blocheze șase aparate F-16 grecești care se reîntorceau în Creta, ceea ce „a dus la lupte aeriene simulate”, adăugând: „Avioane de vânătoare grecești au venit ca întăriri și au procedat la intereceptarea imediată a avioanelor turcești”.

În timp ce Germania, care încearcă să calmeze apele în Mediterana, între Grecia și Turcia, a apreciat că manevrele militare din zonă trebuie să înceteze pentru a permite dialogul (în evident răspăr cu poziția Franței), Ankara a anunțat că va efectua „exerciții de tir” într-o zonă situată între orașul Anamur (sudul Turciei) și nordul și nord-vestul insulei Cipru.

Perioada „exercițiilor de tir” – 29 august-11 septembrie.

Cu ocazia unei întâlniri cu presa din 28 august, președintele francez Emmanuel Macron a justificat poziția Franței în Mediterana orientală:

„Când vorbim despre suveranitatea Mediteranei, sunt obligat să fiu coerent, în fapte, cu cuvintele pe care le rostesc. Și pot să vă spun că turcii nu iau în considerare și nu respectă decât acest lucru”, a explicat el.

„Germania și alți parteneri sunt pe cale de a ni se alătura, sesizând că programul turc creează probleme. Din timp în timp, este util ca Franța să spună lucrurile pe care alții nu îndrăznesc.”