Evenimentul Zilei > Social > Ștefan Mandachi, nou proiect lansat la primul kilometru de autostradă din Moldova. Urmează implicarea în politică?
Ștefan Mandachi, nou proiect lansat la primul kilometru de autostradă din Moldova. Urmează implicarea în politică?

Ștefan Mandachi, nou proiect lansat la primul kilometru de autostradă din Moldova. Urmează implicarea în politică?

Inițiatorul campaniei #șîeu, Ștefan Mandachi, a anunțat, duminică, în cadrul unei conferințe de presă organizată la primul metru de autostradă din Moldova, că va lansa un documentar privind consecințele lipsei infrastructurii rutiere sigure în România. Acesta va apărea în luna august.

Ștefan Mandachi a anunțat că documentarul va prezenta, printre altele altele, mărturii ale unor victime ale accidentelor rutiere, dar și ale familiilor care au pierdut oameni dragi în accidente rutiere. Conferința de presă, organizată împreună cu Asociația Națională pentru Sprijinirea Victimelor și Prevenirea Accidentelor Rutiere, informează Libertatea.

Ziariștii au fost invitați să stea în scaun cu rotile, alături de mai multe persoane care au fost victime ale accidentelor rutiere și acum sunt imobilizate în scaune cu rotile. Mandachi a prezentat participanților o familie care și-a pierdut patru din cei nouă copii într-un accident rutier. 

De asemenea, la conferința de presă a fost prezent și Cristofor Aldea Teodorovici, fiul cuplului de artiști Ion și Doina Aldea Teodorovici din Republica Moldova, care au murit într-un accident rutier în România, în octombrie 1992. Persoanele aflate în scaun cu rotile au spus că s-au alăturat demersului antreprenorului sucevean pentru ca în România să fie drumuri mai sigure și să nu mai existe pierderi de vieți omenești. Marius Stratulat este de opt ani în scaun rulant din cauza unui accident rutier. Acesta a spus că lipsa infrastructurii duce la victime, motiv pentru care susține demersul lui Mandachi. 

Ioana, o tânără paralizată de aproape trei ani, a povestit șocul prin care a trecut atunci când, în urma unui accident rutier, a constatat că a rămas invalidă. După mai bine de un an și jumătate de recuperare, ea a reușit să stea singură în șezut. 

„Cred că este timpul să ne luptăm pentru ce ne dorim și să nu lăsăm pe alții se ne umple visele cu promisiuni goale”, a spus Ioana. 

Ștefan Mandachi a arătat că după evenimentul din 15 martie 2019, când aproape toată țara i-a fost alături în protestul „România vrea autostrăzi! #șîeu”, a pornit un alt proiect. Este vorba despre realizarea unui film documentar prin care vrea să atragă atenția asupra necesității unor drumuri sigure. 

Mandachi a spus că efectul social a avut un impact mai mare de 1.000 de ori față de ceea ce anticipa. De asemenea, el a explicat că a avut un proiect prin care a arătat că, în lipsa autostrăzilor, drumul de la Târgu Jiu la Botoșani este făcut în 16 ore. Mandachi a mai anunțat că va face în zona metrului de autostradă un memorial al accidentelor grave din România, în condițiile în care a devenit un loc de pelerinaj unde opresc foarte mulți români. 

Antreprenorul a mai spus că a constatat că „românii se aprind greu și se sting repede” și că nimeni nu a găsit modalități pentru a face mai vizibilă nevoia de autostrăzi. Din oamenii de afaceri care au fost alături de el în 15 martie, puțini au rămas, a spus Mandachi. 

„Sunt oameni de afaceri care au ditamai departamente de marketing, ditamai bugete de marketing și nici unul nu au nicio idee să facă o campanie similară, dar când își promovează business-urile au tot felul de idei, au tot felul de bugete, vin în seminarii și ne spun cum să ne îmbogățim, cum să facem”, a spus Mandachi. 

Omul de afaceri a negat că ar intenționa să se implice în politică și a arătat că sunt foarte multe persoane care au schimbat multe în lume fără să fie politicieni. Mandachi a atras atras atenția că România este țara morții în Europa având primul loc la decese prin accidente rutiere, iar Suceava se află pe primul loc în țară la morți în accidente rutiere. „Suntem fruntași în țara morții”, a spus Mandachi, care îi consideră curajoși pe cei care circulă pe drumurile din țară și din Suceava. 

Mandachi a spus că în această perioadă a parcurs 6.000 de kilometri în țară pentru documentarea filmului său și că nu a întâlnit șantiere care să-l determine să considere că se lucrează la infrastructura rutieră. 

„Nu s-a întâmplat nimic. Lumea doarme, că e somn. Nu putem sta numai cu praf în ochi: da domnule, o să facem. Să vedem șantiere. Unde sunt șantiere? În țara asta nu se întâmplă absolut nimic”, a declarat Mandachi. El a adăugat că nu-și dorește ca România să fie un fel de hibernațiune și că trebuie ca fiecare să vină cu o inițiativă pentru a determina autoritățile să facă drumuri mai sigure. 

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: