Creditele s-au scumpit, dar chiar şi aşa s-au găsit destui clienţi noi.
Costul mediu perceput de bănci la creditele ipotecare noi în lei era mai ridicat în februarie a.c. decât în urmă cu 12 luni. Dobânda anuală efectivă (DAE) la aceste împrumuturi a fost de 11,08% în februarie 2008, potrivit datelor raportate de bănci la BNR. Ascensiunea costului total a început în octombrie 2007.
Tot în această lună a început şi scumpirea împrumuturilor de consum în lei. În februarie, costul acestora era de 17,86%, mai mare decât cel înregistrat cu şase luni în urmă. După majorările succesive de dobândă de politică monetară din ultimele luni, în februarie s-au înregistrat creşteri ale dobânzilor la depozitele şi creditele în lei pe aproape toate palierele. Creşterile maxime ale dobânzilor nominale au fost cu până la 0,54 puncte procentuale la depozite, respectiv de 3,54 puncte la împrumuturile acordate în moneda naţională.
Cea mai mare majorare a dobânzilor la depozite s-a înregistrat pe segmentul celor constituite pe perioade de peste doi ani. La credite, majorarea maximă a fost consemnată la dobânda nominală medie practicată de bănci la împrumuturile contractate pe perioade de cel mult un an.
Creditele pe perioade atât de scurte nu au succes la clienţii băncilor, aceştia preferând termenele de rambursare mai mari. Pe de altă parte, în februarie s-a înregistrat şi creşterea costului efectiv mediu la împrumuturile pentru locuin- ţe contractate în euro. Acesta a ajuns la 8,15% faţă de 8% cât a fost în ianuarie. La creditele de consum în euro, DAE a scăzut însă de la 11,15% la 10,88%.
Efecte limitate Creşterea volumului împrumuturilor contractate de populaţie nu a încetinit în februarie sau în martie, în pofida creşterii costurilor la creditele noi. În februarie, soldul creditelor în lei luate de persoanele fizice a crescut cu 3% faţă de ianuarie. În martie acesta a mai avansat cu încă 2,7%. Soldul creditelor în euro a înregistrat o rată de creştere mai mare: 4,2% în februarie comparativ cu ianuarie, respectiv cu 4,9% în martie faţă de luna anterioară.
Şi sumele deţinute de bănci de la persoanele fizice au avansat, dar mult mai lent. Depozitele în lei au crescut cu 3,2% în februarie faţă de ianuarie, iar în martie cu numai 2,9%. Depozitele în valută au avansat bine, ca şi cele în lei. În februarie acestea au crescut cu 3,5% faţă de luna precedentă, iar în martie cu 1,8%.
Băncile au mărit semnificativ dobânzile la depozitele în lei în aprilie, acestea ajungând şi la 11% pe an în cazul depunerilor consistente la unele instituţii de credit. Depozitele în lei ale persoanelor fizice sunt în continuare mai mari decât cele în valută, în timp ce la împrumuturi soldul cel mai mare este cel al creditelor în valută. La finele lui martie, sumele depuse de populaţie depăşeau 73 de miliarde de lei, iar soldul împrumuturilor era de 79,6 miliarde de lei.