DNA suferă un eşec de proporţii! Toţi inculpaţii din dosarul Astra Asigurări, achitaţi
- Daniel Teodoreanu
- 7 mai 2021, 10:00
Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) i-au achitat recent pe toţi inculpații din dosarul ce viza presupusele fapte de abuz în serviciu legate de falimentul Astra Asigurări, decizie care reprezintă un eşec de proporţii pentru Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), ai cărui procurori i-au trimis în judecată pe cei vizaţi.
DNA suferă un eşec de proporţii! Toţi inculpaţii din dosarul Astra Asigurări, achitaţi. la această situaţia s-a ajuns pentru că judecătoarele ÎCCJ (Eleni Marcu, Hermina Iancu și Elena Barbu) au decis că fapta nu este prevăzută de legea penală.
Amintim că în prima instanță, Curtea de Apel București a condamnat-o pe Angela Toncescu, cea care a fost preşedinta Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (actuala Autoritate de Supraveghere Financiară) la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, în dosarul falimentării Astra Asigurări. A fost cea mai mare pedeapsă în acest dosar.
Alți cinci membri din conducere au primit închisoare cu suspendare, iar trei directori au fost achitați. Despre prejudiciu (n.r. – aproximativ 200 milioane euro), trebuie spus că instanța a lăsat nesoluționată latura civilă, dar mai departe va deschide un proces separat.
„Judecătoarele Eleni Marcu, Hermina Iancu și Elena Barbu de la Înalta Curte au zdrobit DNA cu achitarea tuturor inculpaților din dosarul privind presupuse fapte de abuz în serviciu legate de falimentul Astra Asigurări. Fosta șefă CSA Angela Toncescu a primit achitare după condamnarea de 3 ani și 6 luni închisoare cu executare de la fond.
DNA suferă un eşec de proporţii
Direcția Națională Anticorupție face ceea ce ne-a obișnuit de multă vreme: încasează achitări pe linie într-un dosar de răsunet. Joi, 6 mai 2021, s-a făcut praf și pulbere la Înalta Curte de Casație și Justiție cauza vizând falimentul Astra Asigurări, în care a fost trimisă în judecată Angela Toncescu, fosta președintă a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) – o instituție care în 2013 a fost înglobată în Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Mai exact, judecătoarele ÎCCJ Eleni Cristina Marcu, Ana Hermina Iancu și Elena Barbu au absolvit de vină toți inculpații din speță, în principal în baza art. 16 alin. 1 lit. b teza a II-a din Codul de procedură penală: «fapta nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege». Alte achitări au fost pronunțate conform tezei I a aceleiași litere: «fapta nu este prevăzută de legea penală».
România Liberă scrie că procurorul de caz a fost George Adrian Matei. Menționăm că în același dosar a fost trimis în judecată și omul de afaceri Dan Adamescu, decedat între timp.
La fond, în dată de 1 iulie 2019, DNA reușise să obțină la Curtea de Apel București condamnarea Angelei Toncescu la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, precum și a lui Tudor Baltă (fost vicepreședinte al CSA) la aceeași pedeapsă, dar cu suspendare. Aceeași sentință – tot cu suspendare – au primit-o Constantin Buzoianu, fost președinte al CSA, precum și alți inculpați.
Prin decizia 166/2019 din 07 mai 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului ADAMESCU DAN GRIGORE, ca urmare a decesului acestuia”, arată luju.ro.