Achitări pe linie într-un dosar controversat. Un judecător și trei oameni de afaceri, achitați. Un sicriu e însă la ”mijloc”

Achitări pe linie într-un dosar controversat. Un judecător și trei oameni de afaceri, achitați. Un sicriu e însă la ”mijloc”

Judecătorul Lucian Mihăiță Marian de la Curtea de Apel Cluj a pronunțat achitări pe linie. Acțiunea a avut loc într-un dosar fabricat de procurorul Marius Iancu, înaintașul lui Ciprian Man la șefia DNA Oradea. Speța îl vizeaza și pe fostul magistrat Mircea Puscaș. Inițial, judecătoarea CA Cluj Ioana Morar dăduse doar condamnări. ICCJ a dispus însă rejudecarea cauzei. Unul dintre inculpați n-a mai apucat sentința, murind cu o lună înainte, la vârsta de 50 de ani.

Astfel, devine tot mai lungă și  tragică lista a românilor care mor înainte de a apuca să le fie soluționate în instanță dosarele în care DNA i-a trimis în judecată.

”Fapta nu există”

Vineri, 9 aprilie 2021, un astfel de dosar a fost soluționat cu achitări pe linie, cele mai multe dintre ele (opt la număr) în temeiul art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedură penală: „fapta nu există”. Celelalte două au fost date în baza art. 16 alin. 1 lit. b teza I CPP: „fapta nu este prevăzută de legea penală”, relatează Lumea Justitiei.

Ne referim la cauza în care DNA Oradea l-a trimis în judecată pe fostul judecător Mircea Puscaș, de la Curtea de Apel Oradea, pentru o presupusă faptă de luare de mită. Fapta despre care vineri, 9 aprilie 2021, magistratul Lucian Mihaiț Marian – președintele Secției penale de la Curtea de Apel Cluj – a constatat că nu există.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oameni de afaceri achitați

Achitați au fost și oamenii de afaceri Petru Cocian-Iepan, Mihai Halas si Mihăiță Teleptean. Judecătorul Lucian Marian a încetat procesul penal în cazul altui antreprenor, Ioan-Adrian Mihai. Acesta a decedat între timp. Decesul a survenit în urmă cu aproximativ o lună, Ioan Mihai având doar 50 de ani.

Mircea Puscaș a fost trimis în judecată în septembrie 2013 pentru pretinse fapte de luare de mită în legătură cu soluționarea favorabilă a unui dosar penal în care fuseseră inculpați doi barbați acuzați de contrabandă cu țigări, mai precizează sursa citată.

Inițial, au fost condamnați

Inițial, pe 5 iulie 2016, judecătoarea Ioana Morar de la Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe Mircea Puscaș la 5 ani de închisoare cu executare. De asemenea, condamnați cu executare au fost și ceilalți inculpați din cauză, pedepsele mergând de la 2 ani până la 9 ani de închisoare.

În acel moment, fostul judecător Puscaș se afla deja încarcerat în Penitenciarul Oradea. a fost condamnat de Înalta Curte pe 10 noiembrie 2015 la 4 ani de închisoare cu executare într-un dosar de trafic de influență și fals în declarații. Între timp, Puscaș a fost eliberat condiționat pe 29 noiembrie 2017.

Rejudecarea a prilejuit achitarea

La 25 iunie 2019, magistrații Ștefan Pistol, Constantin Epure și Geanina Cristina Arghir de la Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus definitiv rejudecarea dosarului, tot de către CA Cluj. Rejudecarea a condus la achitarea din prima instanță pronunțată vineri, 9 aprilie 2021. Rechizitoriul a fost semnat de către procurorul Marius Iancu, înaintașul lui Ciprian Man la conducerea DNA Oradea, și confirmat de șeful din acel moment al Sectței I DNA, Lucian Papici.