Cei doi colegi de breaslă încep să vadă și ei în nuanțe. E drept, nuanțe diferite, dar aproape concomitent, cei doi ziariști-analiști care sunt recunoscuți pentru sursele lor din cadrul DNA, merită citiți pentru perspectiva pe care o lansează asupra evenimentelor din ultimele zile. Aceștia par să ne anunțe, de fapt, Apocalipsa. Un anunț care are toate atributele unei campanii de imagine a DNA, desfășurată în perspectiva unui atac major.

Ce se știa până acum? Că SIE, prin directorul Mihai Răzvan Ungureanu, aflat în conflict direct cu președintele Klaus Iohannis, dar și indirect, prin distrugerea unei serii de oameni de afaceri despre care se știa că sunt apropiați de acest serviciu de informații, luase niște lovituri grele. Ca o paranteză, ni s-a părut amuzantă o întâmplare relatată din birourile DNA potrivit căreia un fost demnitar, chemat la audiere, și-a declinat calitatea de ofițer SIE. Răspunsul sec al procurorului a fost: Dar nu despre asta v-am întrebat! Lăsat descumpănit, ulterior acesta a fost inculpat și trimis în judecată. Calitatea de ofițer acoperit nu făcea nici cât o ceapă degerată, cum zice Ion Cristoiu.

Exemplele pot continua, existând și denunțuri în care sunt mențioante nume de ofițeri superiori din SIE care ar fi primit bani, dar care nu s-au finalizat cu inculpări până în acest moment. Cum spuneam, loviturile au fost dure, iar despre ele s-a spus că ar pluti un iz de satisfacție din partea SRI. Cazurile Adamescu, Burci, Apa Nova, Tender, Horia Simu, plus alte câteva au toate un mic detaliu care le fac eligibile la această categorie.

Despre DIPI, serviciul de informații al Ministerului de Interne, caz mult mai recent și mai vizibil, părerile sunt clare. Atât Nicolae Gheorghe, cât și Răzvan Văduva, fostul și actualul șef al acestui serviciu de informații proveneau din SRI și fuseseră aduși în fruntea acestuia de Gabriel Oprea, unul din prietenii de bază ai fostului director SRI George Maior. Văduva și Gheorghe erau recunoscuți ca și specialiști, era greu de presupus că vor face greșeli, numai că ceasul rău a dat peste ei. Amănuntele cazului vă sunt binecunoscute, EVZ a publicat mult, așa că nu mai are rost să insistăm. Poate mai trebuie adăugat că Petre Tobă, fostul ministru de Interne, era văzut ca un apropiat al acelorași cercuri din SRI și DNA.

O lovitură care nu mai părea în beneficiul SRI, ci în defavoarea acestuia. De altfel, Sorina Matei explică cum “șefa DNA a ales să meargă tot înainte, fiind extrem de atentă la nemulţumirile societăţii, societate care o şi sprijinea puternic în demers. Aşa, DNA şi-a fixat ţinte publice şi a continuat să-i ia de pe funcţii şi să descotorosească populaţia de toţi nesuferiţii, speţele Niţu, Oprea, Tobă, Ponta- Ghiţă, găsind SRI, la fel de constatator, dar cumva mutat: de pe pereţi, fix pe tavan.” O explicație logică a ziaristei, dar care sună mai mult a program politic decât a justiție oarbă! Poate că despre asta este vorba, până la urmă.

Numai că ar mai fi o redută: Serviciul Român de Informații. Condus de cel mai apropiat colaborator al președintelui Klaus Iohannis, Eduard Hellvig, deloc protejat de întrebările din anchetele DNA după cum transpare din relatările celor doi ziariști-analiști, a fost din vremea celor două mandate ale lui George Maior, o instituție respectată, care a pus umărul la tot ceea ce se vede în materie de edificare instituțională în România. Au trecut împreună cu președinții României prin momente grele, care au lăsat cicatrici adânci, dar niciodată nu au fost acuzați că nu și-au făcut datoria față de țară.

Acum suntem anunțați că se pregătește ceva: “Dacă DNA insistă să ancheteze aceste fonduri, se va trezi in război cu toată lumea, pe mai vreo trei fronturi deodată. Nu-mi dau seama dacă va putea câștiga un război atât de mare și nu realizez prea bine în acest moment de susținerea cui se bucură atât de mult, incât să meargă atât de departe. Mai există, desigur, și varianta de a asista la răfuieli inter-instituționale generate de orgolii, idiosincrazii și excese personale.”, susține Tapalagă.

 Cu alte cuvinte, după SIE și DIPI urmează SRI. Cu un focus special pus pe prim-adjunctul Florian Coldea, ultimul “mohican” al Binomului. Cu excepția lui Laura Codruța Kovesi, bineînțeles, dar acest lucru nu-l spune nimeni cu voce tare. Nici măcar cei doi ziariști-analiști. Dar oare cum joacă Klaus Iohannis în această telenovelă?