Dispute politice pe tema planului anti-cancer. Pacienții își pierd speranțele în ajutorul statului

Dispute politice pe tema planului anti-cancer. Pacienții își pierd speranțele în ajutorul statului Cancer. Sursa foto: Dreamstime

Controversele din jurul Planului Naţional de Combatere a Cancerului continuă, în contextul anunțului cu privire la adoptarea normelor de implementare. Senatoarea PNL, Nicoleta Pauliuc, acuză Executivul că a eliminat obligația ca Ministerul condus de Alexandru Rafila să întocmească normele în 120 de zile. Pe de altă parte, reprezentanții Ministerului Sănătății se justifică spunând că planul nu poate fi implementat peste noapte. În acest timp, bolnavii de cancer își pierd speranțele că guvernul Ciolacu va găsi o rezolvare la problemele lor, în ciuda promisiunilor premierului.

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a făcut o serie de comentarii după ce Guvernul a anunțat că au fost adoptate normele Planului de Combatere a Cancerului. Ea a afirmat că nu au fost aprobate normele ci, foarte grav, a fost abrogat articolul din lege care obliga Ministerul Sănătății să finalizeze aceste reglementări, în beneficiul bolnavilor de cancer, în 120 de zile.

„Astăzi nu au fost aprobate normele, nici măcar o normă, în prima citire, nu ştim despre ce este vorba, eu nu ştiu despre ce este vorba, la ce face citire, am înţeles ceva cu Registrul pacienţilor incologici. (...) Noi vorbim despre o Ordonanţă, astăzi, în Guvern a fost aprobată o Ordonanţă care modifică o lege aprobată în Parlamentul României, promulgată de preşedintele României, o lege unde domnul Rafila, domnul Ciolacu, Pauliuc Nicoleta, domnul Bodog (..) suntem semnatari, am semnat această lege. Unde, pentru prima dată în România avem un consens politic pe sănătate şi am acceptat toţi că este nevoie în România de un plan în oglindă la planul european de luptă împotriva cancerului”, a declarat Nicolae Pauliuc.

Ministerul Sănătăţii trebuia, conform legii, să prezinte până în 30 iunie normele de aplicare a Legii privind Planul Naţional de Combatere a Cancerului. Normele au fost puse în discuție la Guvern, de Ministerul Sănătății, cu o lună întârziere, față de termenul asumat prin lege.

Ne puteți urmări și pe Google News

Senatoarea PNL contestă normele propuse de Guvern

Senatoarea l-a acuzat pe ministrul Alexandru Rafila că, în ultimele șase luni, în loc să elaboreze normele, cum prevede legea, a contestat planul pe care ș-a pus semnătura ca parlamentar. Ministrul a evitat să elaboreze reglementările pentru implementarea documentului, fapt ce a provocat revolta bolnavilor de cancer.

„Dar vreau să vă dau o veste tristă. Pacienţii oncologici aşteptau astăzi normele, speranţa de viaţă, voiau să ştie exact cât trece din momentul diagnosticării până întră în tratament. (…) Românii trebuie să înţeleagă că, din punctul de vedere al domnului Rafila, putem să intrăm cu norme în prima citire şi să iasă după şase luni sau un an de zile”, a precizat Pauliuc.

Senatoarea PNL, implicată direct în elaborarea acestui plan, a declarat că pacienţii din România nu mai au nicio speranţă că-și vor găsi salvarea, pentru că Guvernul nu mai are nici o obligație să elaboreze normele de implementare.

„Faptul că tu (Guvernul – n. red.) abrogi termenul în care Ministerul Sănătăţii trebuie să facă norme şi să aducă speranţe, pentru mine este lucrul cel mai grav. Pe mine asta mă sperie, că din acest moment, pacienţii din România nu mai au nicio speranţă deoarece nu mai au nicio obligaţie, cei din minister, să facă normele”, a explicat Pauliuc.

Nicoleta Pauliuc provoacă o nouă disputa pe tema planului anti-cancer

Nicoleta Pauliuc Sursă foto: Facebook

Declarațiile lui Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi, în şedinţa de Guvern, că vor fi adoptate normele Planului Naţional de Control al Cancerului, prin care se deblochează finanţarea serviciilor de diagnostic genetic şi tratament personalizat. El a afirmat că va fi asigurat accesul al terapii de ultimă generații pentru pacienții români.

„Astăzi încheiem o etapă extrem de importantă și atât de așteptată de altfel, odată cu elaborarea normelor planului Național de control al cancerului. Aprobăm o ordonanță și o Hotărâre de Guvern care includ programul de oncologie prin care deblocăm finanțarea serviciilor de diagnostic genetic și tratament personalizat, asigurând astfel acces la radioterapia de ultimă generație pentru toți pacienții oncologici. Vor urma rapid alte măsuri pentru reorganizarea sistemului de asistență medicală pentru pacienții de cancer, precum și standarde de calitatea îngrijirii și centre complexe de oncologie pediatrică. Vom stabili parcursul pentru realizarea acestor obiective pe luni și pe ani”, a declarat Ciolacu

Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, l-a contrazis pe premier, spunând că acest plan nu este un document prin care să aprobe normele, iar de mâine să se schimbe ceva în bine, spre perfecțiune. El a spus că Planul destinat pacienților de cancer se va întinde pe cinci ani.

Planul anti-cancer nu poate fi implementat imediat

În susținerea, șefului de la Sănătate, a intervenit și preşedintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătăţii, conf. univ. dr. Michael Schenker. Acesta a explicat că Planului Naţional de Combatere a Cancerului nu poate fi implementat peste noapte. El a vorbit despre începutul unei reforme în domeniul oncologic.

„Planul de Combatere a Cancerului nu se poate implementa peste noapte. Nu putem lua nişte măsuri şi de mâine, cum spunea domnul ministru, lucrurile să se schimbe. Este vorba practic de o reformă a sistemului oncologic. Asta aduce Planul Naţional de Combatere a Cancerului. Legea 293 de anul trecut asta statutează – practic începutul unei reforme, nu o reformă cu totul, pentru că lucruri de făcut vor mai fi cu siguranţă şi în momentul în care vom încheia de pus în aplicare acest Plan de Combatere a Cancerului”, a spus oficialul Ministerului Sănătății.

Acesta a precizat că, în acest moment abia s-au întocmit documentele care prevăd măsurile ce urmează să fie implementate.

„Acum s-a venit cu documentele care statuează măsurile care vor fi implementate. Când vor fi toate actele publicate, va trebui să implementăm măsurile respective. Deci practic venim cu măsurile care trebuiesc luate”, a afirmat Michael Schenker, la finalul şedinţei de Guvern.

Alexandru Rafila, implicat într-o nouă disputa pe tema planului anti-cancer

Alexandru Rafila, implicat într-o nouă disputa pe tema planului anti-cancer Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Procedurile pentru investigații au devenit mai rapide

Oficialul din Ministerul Sănătății le-a dat o speranță pacienților de cancer spunând că a observat o îmbunătățire a procedurilor de obținere a accesului la anumite investigații specifice.

„În momentul de faţă, şi asta vă spunem din activitatea noastră de zi cu zi, adică ieri, săptămâna trecută, pot să vă spun că am văzut rezulte din investigaţii imagistice efectuate de pacienţi în intervalul pe care ni-l doream, adică de câteva zile din momentul în care noi am eliberat formularul special de trimitere către această investigaţie. Fie că este vorba de computer tomograf, fie că este vorba de rezonanţă magnetică. Bineînţeles mai sunt altfel de situaţii organizatorice, o rezonanţă magnetică poate să dureze o oră şi ceva. Intervalele de programare depind foarte mult şi de aglomerarea care survine la anumiţi prestatori de aceste servicii de imagistică”, a explicat Schenker.

Acesta a adăugat că de câteva săptămâni, pacienții au acces la investigațiile de tip PET-CT, tomograţia cu emisie de pozitroni, fără întârziere.

„Iar în ceea ce priveşte investigaţie PET-CT, tomografie cu emisie de pozitroni, într-adevăr lucrurile au intrat de două luni într-o situaţie foarte bună. Pacienţii noştri pot beneficia, fără niciun fel de întârziere. Înainte exista necesitatea acelei aprobării din partea comisiei specifice de la Casa Naţională, nu de la Ministerul Sănătăţii, pentru decontarea investigaţiei. Acum investigaţia aceasta se întâmplă numai în baza recomandării medicului specialist. Există criterii elaborate în acest sens de către grupul de lucru de la Ministerul Sănătăţii. Aceste criterii fac parte şi ele tot ca norme ale Planului Naţional de Combatere a Cancerului, aşa cum este normal”, a concluzionat Schenker.

Michael Schenker

Michael Schenker Sursa foto: EVZ

 Alexandru Rafila, contestat de colegii din PSD

Disputa din jurul Planului Naţional de Combatere a Cancerului, dintre parlamentarii care au elaborat legea și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, datează de mai multe luni. La scurtă vreme după aprobarea legii, Rafila, deși este co-autor al actului normativ, a afirmat că legea nu poate fi aplicată și că Ministerul Sănătății va elabora un alt document. Declarațiile sale au stârnit revolta bolnavilor de cancer, dar și a parlamentarilor care au lucrat la plan.

Deputatul PSD Patriciu Achimaş-Cadariu, fost ministru al Sănătăţii, anunța, în Parlament că nu va vota pentru învestirea Guvernului Ciolacu tocmai din acest motiv. El s-a opus avizării în Comisia pentru Sănătate şi Familie a candidaturii lui Alexandru Rafila pentru funcţia de ministru al Sănătăţii. Deputatul PSD l-a acuzat pe ministru de „neglijenţă criminală faţă de pacienţii bolnavi de cancer, prin neaplicarea Planului Naţional de Combatere a Cancerului”.

„Aţi spus că faceţi norme, un neadevăr ca toate celelalte neadevăruri pe care le-aţi rostit. Nu faceţi norme, amânaţi aplicarea unei legi care trebuia aplicată, prin inventarea unei pseudolegi fără nicio valoare”, spunea prof. univ. dr. Achimaş-Cadariu.

Ulterior, a revenit la sentimente mai bune spunând că a primit asigurări de la premierul Marcel Ciolacu că se va implica personal în procesul de implementarea Legii privind Planul Naţional de Combatere a Cancerului şi că va ţine aproape de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, afectată de tergiversarea aplicării actului normativ.

Planul Naţional de Combatere şi Control a Cancerului a fost lansat în luna ianuarie 2022 la Palatul Cotroceni, iar pe noiembrie 2022 Legea prin care a fost asumat de Parlament a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.