Când se decide componența noului guvern. Decizie de ultima oră despre „rotativa guvernamentală”

Când se decide componența noului guvern. Decizie de ultima oră despre „rotativa guvernamentală”Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Decizia cu privire la formarea noului cabinet, ce va fi condus de un premier de la PSD, conform înțelegerii cu privire la rotația premierilor, făcute cu PNL la formarea actualei alianțe de guvernare, a fost luată, potrivit unor surse politice. Acum se știe când și cum se va forma noua echipă executivă, care va conduce țara până la alegerile din 2024.

Deși nu a fost comunicată oficial data anunțării noii echipe pentru Palatul Victoria, surse politice au declarat pentru EvZ că, în PSD, s-a comunicat interdicția de a părăsi Capitala între 25 mai și 1 iunie, pentru parlamentarii formațiunii.

Acest ordin dat de conducerea partidului pentru aleșii PSD se referă la perioada cea mai dificilă politic, cea a negocierilor pentru noul cabinet. Interdicția de a părăsi Bucureștiul vine în contextul în care presa a publicat deja diferite speculații cu privire la cedări de ministere de la un partid la celălalt.

Care au fost speculațiile de marți

Deocamdată, ceea ce se știe cu certitudine este că Nicolae Ciucă, liderul PNL, va ceda poziția de prim-ministru în favoarea PSD. Iar odată cu această mișcare, decisă de la formarea coaliției, va fi necesară și trecerea a câteva ministere de la un partid la celălalt, pentru a păstra echilibrul politic în Coaliție. Singura formațiune care va rămâne neafectată de această rocadă va fi, după câte se pare, UDMR, al treilea aliat.

Tema zilei de marți a fost cedarea, de către PSD, a portofoliilor Finanțelor și Transporturilor, două ministere cu greutate în executiv, primul datorită faptului că toate realizările celorlalți miniștri depind de finanțarea de la ministerul de resort, cel de al doilea datorită bugetului imens pentru lucrări de infrastructură de mare anvergură, realizate în parte din banii alocați de UE prin PNRR.

Ideea unei înțelegeri cu privire la schimbul de ministere a fost respinsă de PNL, prin vocea purtătorului de cuvânt Ionuț Stroe, care a declarat că „informaţiile apărute astăzi pe surse privind rotativa sunt false. Zvonuri conjuncturale fără vreo legatură cu realitatea lansate de terţi cu anume interese politice. Nu a avut loc nicio negociere sau discuţie pe tema rocadei şi reorganizării guvernamentale”.

Precizările lui Stroe a venit după ce, în cursul zilei de marți, la Palatul Victoria s-a desfășurat o ședință a formațiunilor aflate la guvernare, respectiv PNL, PSD și UDMR. Pe fondul acestei ședințe, s-a speculat că subiectul ședinței ar fi fost negocierea noului cabinet. Potrivit unor surse politice, s-a crezut că negocierile pentru ministere dintre PNL și PSD vor avea loc în cursul acestei săptămâni, urmând ca rezultatul acestora să fie trimis la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis urmând să aibă ultimul cuvânt.

Dar ordinul pentru parlamentarii PSD de a nu pleca din Capitală la finalul lunii mai vine să contrazică astfel de speculații și să indice că, de fapt, negocierile se vor purta în cele câteva zile de dinainte de 1 iunie.

La ce ministere ar renunța PSD și la care nu

De altfel, informația privitoare la cedarea unor ministere importante de către PSD pare să fie infirmată și de o declarație făcută de președintele acestei formațiuni, Marcel Ciolacu, într-un interviu de luni seara. Acesta a spus, cu privire la ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, că nu ar fi bine să fie schimbat.

„Am închis un vis și va exista Autostrada Moldovei, eu sper ca până la finalul lui 2024. Eu am mers cu Grindeanu la fiecare lot în parte să vedem cum decurg lucrările și există aceste premize. Păi dacă schimbi miniștrii la șase luni? În Germania nu s-au schimbat 14 ani, nu poți să faci totul doar după moftul politicului!”, a spus Ciolacu, indicând că nu este dispus să cedeze acest pportofoliu către PNL.

Deocamdată, singurul despre care se știe sigur că va părăsi Executivul este ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, cu o performanță destul de slabă, având în vedere că  Guvernul a ajuns să împrumute sume din ce în ce mai mari pentru a face față cheltuielilor, la dobânzi din ce în ce mai mari. „Ministerul de Finanțe revine în protocol PNL. Eu mă raportez la un calendar asumat si un protocol asumat”, s-a spălat pe mâini Marcel Ciolacu.

Ne puteți urmări și pe Google News