Performanța lui Adrian Câciu: Guvernare pe datorie, după un trimestru. Statul a împrumutat jumătate din necesarul pe tot anul

Performanța lui Adrian Câciu: Guvernare pe datorie, după un trimestru. Statul a împrumutat jumătate din necesarul pe tot anul Când vor fi virați banii pe cardurile sociale. Se vor da în 6 tranșe. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Guvernul împrumută sume din ce în ce mai mari pentru a face față cheltuielilor bugetare. În primele luni ale acestui an, împrumuturile guvernamentale au ajuns la 84,1 miliarde de lei, din care 55,3 miliarde lei (11,24 miliarde de euro) doar în luna ianuarie. Pentru întreg anul 2023 se estimează că ar fi nevoie de 160 de miliarde de lei. În primele trei luni ale anulului, dobânzile plătite de stat s-au ridicat la 9,1 miliarde lei, cu 58,3% mai mult față de primele trei luni ale anului trecut.

În condițiile în care bugetul public înregistrează un deficit de aproximativ 20 de miliarde de lei, iar coaliția PSD – PNL – UDMR ezită să adopte măsurile necesare reducerii sale singura sursă de finanțare a guvernului rămân împrumuturile. În an preelectoral, politicienii de la putere evită nu doar să adopte măsuri anticriză ci să și rostească cuvântul „austeritate”. Deși situația nu este deloc roză, dovadă dezbaterile din spațiul public, liderii coaliției PNL și PSD încearcă să o minimalizeze. Explicațiile sunt vagi, iar planurile de redresare sunt ezitante și ineficiente.

Aceasta deoarece guvernanții nu vor să-și asume criza și să recunoască faptul că ne aflăm într-o situație dificilă, de teamă să nu provoace revolta alegătorilor în an preelectoral, pe de-o parte. Pe de altă parte, nu doresc să renunțe nici la privilegiile pe care singuri și le-au acordat, sub formă de majorări salariale ori pensii speciale, pe motiv că economia merge bine.

Nici colectările de taxe și impozite nu merg foarte bine, în ciuda declarațiilor belicoase ale șefilor din ANAF și a comunicatelor triumfaliste. A recunoscut-o chiar ministrul Finanțelor Publice,Adrian Câciu.

Ne puteți urmări și pe Google News

În aceste condiții, singura sursă de finanțare a găurilor din buget rămân împrumuturile pe care guvernul le face în disperare, în ciuda dobânzilor din ce în ce mai mari de pe piață.

Împrumuturile au ajuns la 84,1 miliarde în primele luni

Astfel, conform estimărilor, ămprumuturile Guvernului au ajuns la 84,1 miliarde de lei în primele patru luni ale anului. În aprilie statul a atras fonduri de 12 miliarde de lei de la bănci, de la investitorii de pe piața internă, dar și din titlurile vândute populației la Bursa de Valori. În primele trei luni ale anului, pentru care există execuția bugetară, au fost plătite dobânzi de 9,1 miliarde lei, în creștere cu 58,3% față de primele trei luni ale anului trecut.

Cele 9,1 miliarde lei includ în principal dobânzi, dar și costuri mai mici, cum ar fi cheltuielile aferente autorităților locale sau de Trezorerie. Pentru întreg anul 2023, aceste cheltuieli sunt estimate la 29,1 miliarde lei, din care 27,8 miliarde lei sunt cheltuieli efective cu dobânzile, similar cu anul trecut.

Cel mai mare împrumut a fost făcut în luna ianuarie, când Ministerul Finanțelor Publice a atras suma de 55,3 miliarde de lei, inclusiv prin ieșiri pe piețele externe. Banii au fost destinați prefinanțării necesarului de împrumut din 2023, pentru a profita de condițiile bune din piața financiară la momentul respectiv. Suma de 4,7 miliarde lei a fost împrumutată, în ianuarie, pentru a acoperi alte credite care au ajuns la scadență și au fost rostogolite.

În luna aprilie, statul a 8,4 miliarde lei, iar în luna mai programul orientativ de împrumuturi a fost estimat la 5,79 miliarde lei.

Estimările Ministerului Finanțelor indică un necesar total de 160 miliarde lei pentru anul 2023. O parte din sumă, 68,4 miliarde lei este destinată acoperirii deficitului, iar restul pentru plata unor datorii scadente și a dobânzilor.

Guvernul a suspendat împrumuturile externe

După ce s-a împrumutat masiv pe piețele externe în luna ianuarie, România intenționează să ia o pauză de la emiterea de euroobligațiuni până în a doua jumătate a anului. Astfel, împrumuturile guvernamentale vor fi concentrate pe piața internă, așa cum a anunțat șeful Trezoreriei Ștefan Nanu.

Pe plan intern, România ar putea continua finanțarea anticipată atât timp cât cererea rămâne robustă, a spus oficialul Trezoreriei. În opinia sa, creșterea ponderii datoriei în monedă locală a atenuat riscurile valutare și a ajutat la revizuirea ratingurilor.

Împrumuturi de 146,5 miliarde de lei în 2022

Anul trecut, Guvernul s-a împrumutat din vânzarea de titluri de stat către investitori și populație cu 125 miliarde de lei. Alte 3 miliarde de lei au fost atrase din împrumuturi în plasamente private pe piețele externe, în euro și dolari, în lunile august și noiembrie.

Alte 5 miliarde lei au fost obținute de la instituții financiare internaționale, potrivit calculelor Profit.ro.

La sumele împrumutate, aproximativ 133 de miliarde de lei, se adaugă 2,74 miliarde de euro, 13,46 miliarde lei, atrase din componenta de împrumut a PNRR. Astfel, în total, Guvernul a împrumutat, conform Profit.ro, 146,5 miliarde de lei. Pentru anul 2022, necesarul de împrumut stabilit de Guvern a fost de 148,6 miliarde lei.