Dispozitivul MOXIE de la NASA, capabil să transforme CO2 în oxigen pe Marte

Dispozitivul MOXIE de la NASA, capabil să transforme CO2 în oxigen pe Marte Sursa: NASA

Un dispozitiv al NASA de mărimea unui prăjitor de pâine poate acum produce oxigen din dioxid de carbon în atmosfera planetei Marte. Dispozitivul denumit MOXIE a fost trimis pe Planeta Roșie în luna martie, iar acum poate produce în jur de zece grame de oxigen.

Într-un studiu publicat săptămâna aceasta în revista Science Advances, cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology au arătat cum noul rover Mars de la NASA, cunoscut sub numele de MOXIE, poate produce oxigen din dioxid de carbon, pe Marte.

Cutia mică, creată de Jet Propulsion Laboratory de la NASA și MIT, produce suficient oxigen, echivalentul producției unui copac mic de pe Pământ și poate face acest lucru atât în timpul zilei și nopții, cât și în mai multe anotimpuri marțiane.

„Este ceea ce au făcut exploratorii din timpuri imemoriale”, a spus Jeffrey Hoffman, un fost astronaut NASA care este investigator principal adjunct al misiunii MOXIE și profesor de inginerie aerospațială la MIT.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din aprilie 2021, MOXIE a efectuat mai multe teste în care a produs oxigen în diferite momente ale zilei marțiane și în diferite condiții sezoniere. În timpul fiecărui experiment, cutia a creat aproximativ 6 grame de oxigen pe oră, iar recent, Hoffman a precizat că producția mașinii a crescut la zece grame pe oră.

Agențiile spațiale vor să populeze planeta roșie

De-a lungul timpul au existat mai multe încercări de a popula planeta Marte. Spre exemplu, China vrea ca până în anul 2033 să trimită oameni pe Marte. În aceeași direcție, Elon Musk, CEO-ul companiei Space X, a sugerat că va face acest lucru până în anul 2029.

Cu toate acestea, Hoffman a precizat că aceste încercări trebuie să ia în considerare mai mulți factori. Astronauții trebuie să suporte niveluri ridicate de radiații cosmice în timpul călătoriei lungi către Planeta Roșie. În plus, călătoria către și dinspre Marte poate dura mai mult de opt luni, așa că trebuie să existe alimente și medicamente suficiente pentru aceste călătorii în spațiu.

Poate cel mai important lucru este o aprovizionare fiabilă de oxigen, a spus Hoffman. Astronauții au nevoie de el pentru a respira în orice habitat temporar pe care l-au înființat pe Marte, precum și în tancurile cu costume spațiale atunci când explorează planeta, informează The Washington Post.