Evenimentul Zilei > International > SpaceX a obținut un acord de 2 milioane de dolari pentru serviciul său de internet prin satelit
SpaceX a obținut un acord de 2 milioane de dolari pentru serviciul său de internet prin satelit

SpaceX a obținut un acord de 2 milioane de dolari pentru serviciul său de internet prin satelit

Forțele aeriene americane au atribuit SpaceX un contract de 1,92 milioane de dolari pentru serviciul său de internet prin satelit, Starlink, conform documentației. Dezvoltarea reprezintă o întorsătură a situației, deoarece oferta de subvenții a SpaceX din SUA pentru Starlink a fost respinsă de guvernul federal săptămâna trecută.

Forțele aeriene au declarat în documentul său de justificare a contractului, citat în rapoarte, că acordul implică ca Starlink să sprijine bazele militare americane din Europa și Africa cu servicii de internet prin satelit, fixe și portabile.

Cea mai bună rețea de sateliți

Documentul Forțelor Aeriene spune că SpaceX a lui Elon Musk are „cea mai bine stabilită rețea de sateliți (pe orbita joasă a Pământului)” în comparație cu alte companii care sunt „încă la început”.

Alți furnizori de internet, inclusiv Proiectul Amazon Kuiper, OneWeb și Telesat, nu erau încă capabili să furnizeze o rețea atât în ​​Europa, cât și în Africa, se arată în documentul Forțelor Aeriene. „Starlink este singurul furnizor de rețele de satelit care este utilizat într-un mediu contestat: Ucraina”, se arată în document.

Conform contractului, Starlink, care are peste 2.700 de sateliți pe orbită, va sprijini cea de-a 86-a aripă de transport aerian a Forțelor Aeriene cu sediul la baza aeriană Ramstein, Germania. Contractul va acoperi o perioadă de 12 luni, care va dura din august până în iulie 2023, conform documentului. Air Force a mai spus că se așteaptă ca Starlink să ofere o viteză de descărcare de până la 500 de megabiți pe secundă.

Neîndeplinirea cerințelor

Acordul Forțelor Aeriene a fost încheiat în momentul în care Comisia Federală de Comunicații (FCC) a respins oferta lui Starlink pentru subvenții americane de 886 de milioane de dolari. SpaceX căuta finanțare pentru Starlink pentru a furniza internet în comunitățile rurale în aproape 650.000 de locații din 35 de state.

Cu toate acestea, FCC a declarat într-un comunicat de presă că SpaceX și o altă firmă de servicii de internet LTD Broadband „nu au reușit să demonstreze că furnizorii ar putea furniza serviciul promis”.

Președintele FCC, Jessica Rosenworcel, a declarat în comunicat: „Nu ne putem permite să subvenționăm întreprinderile care nu asigură vitezele promise sau care nu sunt susceptibile să îndeplinească cerințele programului”, potrivit Business Insider.