Evenimentul Zilei > International > Adevărul despre Europa. Premierul Poloniei despre „oligarhia de facto” a Occidentului: Germania și Franța
Adevărul despre Europa. Premierul Poloniei despre „oligarhia de facto” a Occidentului: Germania și Franța

Adevărul despre Europa. Premierul Poloniei despre „oligarhia de facto” a Occidentului: Germania și Franța

Premierul polonez Mateusz Morawiecki consideră că războiul din Ucraina a arătat adevărul despre Europa și că egalitatea dintre state nu există. El a mai declarat că este nevoie de o întoarcere la principii.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a denunţat „oligarhia de facto” impusă Uniunii Europene de Franţa şi Germania, cerând „revenirea la principiile”. Oficialul a precizat că războiul produs de Putin a arătat adevărata față a Europei, dar și diferențele dintre țările puternice.

Conflictul în Ucraina a „arătat adevărul despre Europa”, care a „refuzat să asculte vocea adevărului” venită din Polonia asupra ambiţiilor „imperialiste” ale lui Vladimir Putin, o „ilustrare a unei probleme mult mai extinse cu care se confruntă astăzi UE”, a apreciat Morawiecki. „În cadrul său, egalitatea între state individuale este de natură declarativă. Practica politică arată că vocile Germaniei şi Franţei au o importanţă preponderentă”, consideră şeful executivului polonez.

Uniunii Europene „îi vine tot mai greu să respecte libertatea şi egalitatea tuturor statelor membre”, a insistat Morawiecki. „Din ce în ce mai mult auzim spunându-se că nu unanimitatea, ci majoritatea este cea care trebuie să decidă viitorul întregii comunităţi”.

Diferențele dintre statele UE

Ori „abandonarea principiului unanimităţii în mai multe domenii de competenţă ale UE ne apropie de modelul în care cei mai puternici şi mai mari îi domină pe cei mai slabi şi mai mici”, a argumentat Morawiecki, potrivit căruia Uniunea Europeană „nu a fost la înălţime în faţa războiului în Ucraina”.

Premierul polonez încurajează o „revenire la principiile care organizează comunitatea europeană”.
„Europa are nevoie de speranţă mai mult ca oricând până acum. Şi nu poate găsi această speranţă decât într-o întoarcere la principii şi nu într-o întărire a suprastructurii instituţionale”, a spus el.

Polonia este una dintre țările care ajută Ucraina și condamnă Rusia. Cu toate astea, oficialul nu are o părere bună despre stragetia Germaniei şi a Franţei, ale căror poziţii sunt criticate des de Kiev. Premierul polonez consideră că țările din UE trebuie să aibă principii asemănătoare și să nu existe diferențe vizibile, potrivit Agerpress.