Evenimentul Zilei > Social > Dispare acest medicament!? Mii de români sunt afectați. Anunț extrem de grav
Dispare acest medicament!? Mii de români sunt afectați. Anunț extrem de grav

Dispare acest medicament!? Mii de români sunt afectați. Anunț extrem de grav

FACIAS atrage din nou atenția că Euthyrox-ul, unul dintre cele mai folosite medicamente din România, se găsește în stocuri extrem de mici, iar criza este departe de a se fi încheiat.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atenția că și astăzi situația stocurilor medicamentului Euthyrox este una gravă.

Medicamentul Euthyrox, folosit în tratamentul problemelor cu tiroida, nu se găsește în farmaciile din țară de peste cinci luni. FACIAS atrage atenția că situația stocurilor medicamentului Euthyrox este una gravă, iar criza nu își găsește rezolvare.

Potrivit datelor furnizate de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), în prezent există 16 județe în România în care se găsesc mai puțin de 500 de comprimate de Euthyrox. Stocurile cele mai mici sunt în Mehedinți și Vaslui, unde există mai puțin de o cutie, în fiecare dintre aceste județe.

Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România a emis două autorizații de import paralel, în lunile mai și iulie, pentru a pune capăt acestei crize, dar se pare că aceste măsuri au fost luate în zadar, întrucât Guvernul nu a rezolvat nici în ziua de astăzi această problemă.

„La această dată există 16 județe în România în care se găsesc mai puțin de 500 de comprimate de Euthyrox, stocurile cele mai mici fiind înregistrate în Mehedinți și Vaslui, unde există mai puțin de o cutie, în fiecare dintre aceste județe.În condițiile în care necesarul unui pacient este de aproximativ 30 de comprimate lunar, stocurile în aceste județe abia ar ajunge pentru un singur pacient cu afecțiuni ale tiroidei.

Situația actuală demonstrează că măsurile luate de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România nu au avut niciun efect, chiar dacă au fost emise două autorizații de import paralel, în lunile mai și iulie.

Această criză provocată de absența medicamentului din farmacii durează deja de câteva luni, iar autoritățile, deși au promis o rezolvare, deocamdată nu au găsit-o.

FACIAS va monitoriza în continuare evoluția acestei situații, în acord cu scopul și misiunea sa”, se arată în comunicatul transmis.