Negocierile dintre între sindicaliștii din Educație și delegația guvernamentală au eșuat. Greva generală continuă! Oferta Guvernului: 2.500 de lei, în două tranșe. Update

Negocierile dintre între sindicaliștii din Educație și delegația guvernamentală au eșuat. Greva generală continuă! Oferta Guvernului: 2.500 de lei, în două tranșe. Update Sursa foto: Razvan Valcaneantu \ EEC

Greva generală a cadrelor didactice va continua. Ultima rundă de negocieri dintre sindicate și echipa guvernamentală au eșuat. Guvernul le-a oferit profesorilor 2.500 de lei, în două tranșe, în iulie și octombrie, pe carduri de tipul celor folosite pentru plata ajutoarelor sociale. Profesorii vor prezenta poziția oficială joi 25 mai, la ora 12.00, când, au afirmat, vor avea toate punctele de vedere ale sindicaliștilor din țară. Patru miniștri din guvernul condus de Nicolae Ciucă, împreună cu Secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, s-au întâlnit cu sindicaliștii din Educație, într-o nouă încercare de a pune capăt grevei generale declanșată la începutul săptămânii.

Update 2. Greva generală continuă și joi. Anunțul a fost făcut de liderii federațiilor sindicale din Educație la finalul discuției cu echipa de negociere a guvernului. Liderul FSLI, Simion Hăncescu a precizat că oficial, Guvernul va primi un răspuns joi, 25 mai, la ora 12.00. Până atunci vor fi colectate  pozițiile cadrelor didactice din toată țara.

„Lucrăm la un material scris pentru ca toată lumea să știe ce s-a întâmplat (...) Mesajele care vin acum sunt pentru a respinge propunerile guvernului”, a precizat Simion Hăncescu.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Update: La finalul negocierilor dintre sindicate și delegația guvernamentală, secretarul general al guvernului, Marian Neacșu, a afirmat că este optimist în legătură cu oprirea grevei. El a precizat că pe lângă ceea ce a oferit până acum, Guvernul a mai propus ca profesorii să primească o sumă de bani, în total 2.500 de lei, în două tranșe, în lunile iulie și octombrie, „pentru cariera didactică”. Personalul nedidactic va primi, de asemenea, 1000 de lei, în două tranșe egale, în aceleași luni. Banii vor fi alocați pe carduri după sistemul ajutorului social oferit de guvern.

„Faţă de discuţiile anterioare, oferta suplimentară a Guvernului va fi aceea a acordării unei sume în luna iunie şi una în octombrie, legate de cele 2 evenimente importante, care va consta într-un card pentru cariera profesională, acordată profesorilor şi personalului auxiliar. Suma propusă este 1.000 de lei pentru iunie şi 1.500 pentru octombrie. Astfel de sume să fie acordate şi pentru personalul nedidactic, 500 de lei în iunie şi octombrie”, a declarat Marian Neacșu.

Oficialul de la guvern a precizat că în acest moment nu poate fi vorba despre majorări salariale și nici despre acordarea unor sporuri. El a spus că în următoare ședință de guvern va fi adoptată o ordonanță prin care vor fi actualizate salariile pentru personalul bugetar care nu a ajuns la nivelul maxim din grilele din Anexa 8.

„Nu poate fi vorba de niciun fel de creştere salarială. Colegii din învăţământ sunt la maximul grilei, iar acest Guvern a făcut posibil acest lucru. Nu pot fi acordate sporuri”, a afirmat Marian Neacşu, alături de miniştrii Educaţiei, Ligia Deca, Finanţelor, Adrian Câciu, şi Muncii, Marius Budăi.

Întrebat dacă sindicatele au acceptat această ofertă, secretarul general al guvernului a precizat că se așteaptă la un răspuns până joi dimineață, în prima parte a zilei. El s-a arătat optimist în legătură cu încetarea grevei, însă.

Premierul Nicolae Ciucă a nu a fost prezent la discuțiile cu reprezentanții profesorilor, care a început la ora 17.00, la Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). De asemenea, nici Marcel Ciolacu, viitorul premier, de săptămâna viitoare, nu a onorat invitația sindicaliștilor aflați în grevă.

La întrevedere, Guvernul a fost reprezentat de o delegație formată din Marcel Boloș (Fonduri Europene), Adrian Câciu (Finanțe Publice), Ligia Deca (Educație), Marius Budăi (Muncă și Protecție Socială) precu, și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu. Întâlnirea dintre delegații cadrelor didactice și echipa guvernamentală de negociere a început la ora 17.00, însă nici una dintre părțile participante nu a făcut declarații înainte de discuții.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat încă din debutul ședinței de guvern că nu va onora invitația sindicaliștilor și nu va lua parte la discuțiile de la sediul FSLI.

„În această după-amiază, pentru că nu vom finaliza ședința de Guvern până la ora începerii întâlnirii cu reprezentanții sindicatelor din Educație, am dispus constituirea unei echipe ministeriale din care face parte ministrul Educației, ministrul Muncii, ministrul Finanțelor și ministrul Fondurilor Europene, iar din partea primului-ministru va participa secretarul general al Guvernului. Sperăm ca în urma acestei întâlniri, pe baza dialogului onest şi echitabil, pe baza măsurilor reale pe care noi le propunem, să avem o înţelegere şi să avem încredere unii în alţii că acest demers se va încheia cât mai curând. Este un angajament pe care l-am avut atât în faţa membrilor conducerii sindicatelor din educaţie, cât şi la întâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanţii asociaţiilor de părinţi şi de elev”, a spus Nicolae Ciucă.

Sursa foto: gov.ro

Nicolae Ciucă se laudă că a alocat 8 miliarde de lei Educației

Premierul Nicolae Ciucă a mai declarat că, de la preluarea guvernării, a luat decizii care au venit „în întâmpinarea tuturor problemelor acumulate” în sistemul de educaţie. Totodată, acestui domeniu i-au fost alocate 8 miliarde de lei. Premierul a admis că suma „nu acoperă nevoile şi toate problemele” acumulate în ultimii 30 de ani, dar „repară” aspectele aduse în discuţie, „pe bună dreptate”, de către reprezentanţii corpului didactic.

„Cu toţii suntem de acord că educaţia trebuie să rămână prioritatea numărul unu, alături de sănătate. Tocmai de aceea, prin tot ce a însemnat procesul de dezbatere publică, de analiză şi aprobare a legilor educaţiei, nu am făcut altceva decât să aliniem discursul pe care cu toţii l-am avut despre importanţa şi relevanţa educaţiei la măsuri concrete. Aceste măsuri care, sigur, nu pot fi rezolvate o singură dată, printr-un numitor comun. Ele vor trebuie să fie aplicate într-un calendar, aşa cum este el asumat în conţinutul legilor, cu o bugetare, aşa cum este asumată în conţinutul legilor şi pe o linie de dialog care va fi permanent deschisă”, a spus premierul.

El a spus că autorităţile menţin dialogul şi caută soluţii, astfel încât greva personalului din educaţie să înceteze, elevii să se revină „cât mai curând” la şcoală, iar examenele de final de an să aibă loc conform calendarului stabilit.