Evenimentul Zilei > International > Directorul ziarului Le Monde, citat de serviciul francez de informații. Motivul este îngrijorător pentru toată mass-media franceze
Directorul ziarului Le Monde, citat de serviciul francez de informații. Motivul este îngrijorător pentru toată mass-media franceze

Directorul ziarului Le Monde, citat de serviciul francez de informații. Motivul este îngrijorător pentru toată mass-media franceze

Directorul general al ziarului Le Monde, Louis Dreyfus, a declarat că a fost citat pentru interogatoriu de către serviciul francez de informații, în urma unei ordin similar dat împotriva unuia dintre reporterii de vârf ai ziarului.

Dreyfus a declarat că el și Ariane Chemin – care au publicat povestea unui scandal exploziv cu privire la un consilier de securitate al președintelui Emmanuel Macron, Alexandre Benalla, care a fost concediat după ce a fost filmat lovind un protestatar – i s-a cerut să se prezinte la sediul serviciului DGSI în data de 29 mai. 

 A fost un articol din iulie 2018 scris de către Chemin, care a arătat mai întâi că Benalla a bătut un demonstrant, în timp ce purta o cască de poliție.  Palatul Elysee a fost acuzat că a acoperit afacerea prin faptul că nu l-a raportat pe Benalla autorităților.  

Aceste citaţii au creat neliniște în mass-media franceză asupra independenței jurnalistice și a libertății de exprimare, mai ales că urmăresc ordinele DGSI împotriva a patru reporteri de pe site-ul de investigații DIsclose, după ce au raportat informații despre armamentul francez vândut Arabiei Saudite.

"Trebuie să ne temem că, prin aceste citații, autoritățile încearcă să intimideze jurnaliștii și să identifice sursele acestora pentru a le pedepsi sau a le descuraja", a declarat șeful grupului de supraveghere a Reporterilor fără frontiere, Christophe Deloire, citat de Yahoo.com.  

Le Monde a informat miercuri că Chemin a fost convocată pentru articolele sale despre Benalla, precum și despre profilul pe care l-a făcut unui fost ofițer al Forțelor Aeriene, Chokri Wakrim, care este partenerul fostului șef de securitate în cabinetul premierului.

Șeful ex-securitate, Marie-Elodie Poitout, a demisionat după ce mass-media a dezvăluit că ea și Wakrim l-au întâmpinat pe Benalla acasă în iulie, insistând însă că nu a fost decât o "chestiune socială". 

Dreyfus și Chemin au fost interogați în cadrul unei anchete DGSI în legătură cu presupusa faptă a "unui membru al unităților speciale de forțe".  Mai multe surse au declarat că ancheta s-a declanşat în urma unei plângeri făcută la mijlocul lunii aprilie chiar de Wakrim.