Directorul FBI, vizită scurtă la București. Procurorii români, cooperare cu investigatorii americani

Directorul FBI, vizită scurtă la București. Procurorii români, cooperare cu investigatorii americani Sursa foto: Arhiva EVZ

Directorul FBI, Christopher Wray, se află într-o vizită, fulger, la București unde are întrevederi cu procurorul general, dar și cu șefii DNA și DIICOT. Discuțiile au vizat cadrul de cooperare între autoritățile judiciare din România și Biroul Federal de Investigații.

Directorul FBI Christopher Wray se află într-o vizită rapidă la București, El poartă discuții cu procurorul general, dar și cu șefii DNA și DIICOT. Temele abordate au legătură cu cooperarea dintre procurorii români și investigatorii americani.

Directorul FBI, la Ministerul Public

Christopher Wray s-a întâlnit cu procurorul general, Alex Florența, dar și cu Alina Albu, șefa DIICOT, respectiv Marius Voineag, șeful DNA. Discuțiile au vizat stabilirea cadrului de cooperare între instituțiile pe care le reprezintă. Întâlnirea cu directorul FBI a avut loc la sediul Ministerului Public.

Autoritățile judiciare de la București și investigatorii din cadrul Biroului Federal de Investigații cooperează de mai mulți ani. Astfel că, întărirea relațiilor de colaborare este normală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Șeful DNA, Marius Voineag, a ajuns la o înțelegere cu directorul FBI. În baza acesteia, va exista o cooperare în materia schimbului de informații. Aceasta deoarece agenții FBI operează în toată lumea, iar informațiile obținute de ei pot contribui la rezolvarea unor dosare de mare corupție.

Pe de altă parte, ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Naționale Anticorupție ar urma să fie pregătiți de agenții FBI în Statele Unite.

Chris Wray

Christopher Wray. sursa: FBI

SUA, îngrijorate de atacurile cibernetice din China

Christopher Wray, directorul FBI, a declarat la Munchen  zilele trecute, că există un pericol din partea Chinei comuniste. El a avertizat în legătură cu eforturile făcute de Beijing pentru a instala în ascuns malware ofensiv în rețelele de infrastructură critică din SUA. Atacurile sunt lansate, a avertizat el, la „o scară mai mare decât am văzut-o înainte”.

Problema este considerată o amenințare directă la adresa securității naționale din SUA. Directorul FBI a amenințat cu privire la pericol, potrivit The Wall Street Journal.

Christopher Wray a făcut referire la Volt Typhoon, denumirea dată rețelei chineze de hacking care a fost dezvăluită anul trecut. El a spus că actorii susținuți de Beijing pre-poziționează malware care ar putea fi declanșat în orice moment pentru a perturba infrastructura critică din SUA.

Marius Voineag, procurorul șef al DNA

Marius Voineag, șeful DNA. Sursa foto: Arhiva EVZ

Directorul FBI supervizează cooperarea cu Bucureștiul

Autoritățile judiciare de la București cooperează de mai multă vreme cu investigatorii FBI. În urmă cu aproximativ un an, cele două părți au stabilit în  ce va consta cooperarea. La vremea respectivă, șeful DNA, Marius Voineag, evidenția sprijinul pe care îl primește de la FBI.

„Pentru ca DNA să îşi îndeplinească misiunea de combatere a corupţiei la nivel înalt, un punct central al viziunii manageriale îl reprezintă utilizarea eficientă a resurselor organizaţiei în vederea atingerii potenţialului de performanţă al acesteia. În realizarea acestui obiectiv, FBI va acorda sprijin direcţiei prin intermediul unor programe de pregătire profesională privind utilizarea tehnicilor şi metodelor speciale de investigaţii, precum şi a tehnologiilor inovatoare”, arata DNA, într-un comunicat de presă, în vara trecută.

Cele două instituții anunțau că au o colaborare în cadrul anchetelor penale, în activitatea de cooperare judiciară internaţională. Această colaborare este prevăzută și în Tratatul dintre România şi Statele Unite ale Americii privind asistenţa judiciară în materie penală, semnat la Washington la 26 mai 1999.