Puteri sporite pentru procurorul general al României. Rol-cheie în anchetarea magistraților

Puteri sporite pentru procurorul general al României. Rol-cheie în anchetarea magistraților SIIJ, modificată. Sursă foto: dreamstime.com

Un proiect al Ministerului Justiției ar putea oferi spori puterea procurorului general al României. Modul de anchetare a magistraților ar putea fi schimbat.

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică un proiect de lege care modifică parțial structura de anchetare a magistraților. Mai exact, procurorul general al României poate face numiri directe pentru Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție(SIIJ) atunci când numărul procurorilor este insuficient. Alina Gorghiu, ministra Justiției, spune că o astfel de măsură poate „debloca” activitatea de cercetare a magistraților.

Puteri sporite pentru procurorul general al României. Ce rol va avea în anchetarea magistraților

Alina Gorghiu

Ministrul Justiției propune modificarea SIIJ. Sursăfoto: Facebook

Proiectul pus în dezbatere publică de Ministerul Justiției, prevede ca  numărul minim de procurori la Secția de urmărire penală din PICCJ să fie de cel puțin 14, în loc de maxim 14 cum este în prezent. De asemenea, numărul procurorilor de la parcehetele curților de apel (care anchetează judecătorii de la tribunale, judecătorii și procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanțe) să fie de minim 3, în loc de maxim 3, notează luju.ro.

Desemnarea procurorilor care îi va ancheta pe magistrați se va face, însă, doar după ce aceștia își vor exprima opțiunea de a lucra la SIIJ, la Consiliul Superior al Magistraturii.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În vederea desemnării, este necesar că procurorii care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege să își depună opțiunea la Consiliul Superior al Magistraturii, desemnarea neputand fi realizată în absenta exercitării opțiunii. În corespondenta Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție anterior menționată s-a arătat faptul că doar un număr redus de procurori și-au manifestat opțiunea de a se înscrie la procedura de desemnare reglementată de lege, situația cea pregnantă fiind la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (fiind desemnați, la data de 22.09.2023, un număr de 4 procurori din numărul total de 14 procurori prevăzut de lege)”, se arată în expunerea proiectului de lege, pus în dezbatere de Ministerul Justiției.

Conform Ministerului Justiției, la finalul anului trecut, pe rolul SIIJ, se aflau în lucru 3.180 de dosare, repartizate către 38 de procurori.