Alina Gorghiu a explicat de ce nu participă la ședința comună a guvernelor României și Italiei

Alina Gorghiu a explicat de ce nu participă la ședința comună a guvernelor României și Italiei Alina Gorghiu nu participă la ședința comună a guvernelor României și Italiei. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, susține că are o comunicare foarte bună cu omologul său din Italia, chiar dacă nu participă la ședința comună a Guvernelor României și Italiei, de la Roma.

Italia, numită generic, „paradisul fugarilor”, vrea să colaboreze cu România și în materie de legislație, însă, de la ședința comună a guvernelor celor două state va lipsi chiar Alina Gorghiu. Oficialii români și italieni se vor întâlni, în curând, la Roma, pentru a discuta și aspectele legislative care permit extrădarea deținuților români.

Alina Gorghiu a explicat de ce nu participă la ședința comună a guvernelor României și Italiei

 Ministra Justiție a precizat, în cadrul emisiunii s,  că nu se află pe lista participanților „din simplul motiv că premierul României nu se poate prezenta la Roma cu tot cabinetul”.  Alina Gorghiu a dat de înțeles că „invitația” nu are un scop politic și comunicarea cu omologul său din Italia este foarte bună.

„La ședințele comune nu participă tot cabinetul, dar gândiți-vă că nu poți să participi cu tot cabinetul, ci pe baza acestor domenii stabilite cu guvernul italian, cu premierul Italiei. Au decis care miniștri participă, însă ca să liniștesc pe toată lumea, în decembrie am fost la în Atlanta la o mare conferință anticorupție. Am avut o întâlnire bilaterală cu ministrul justiției din Italia. Foarte bună, discuții legate de cooperarea juridică în materie penală, discuții legate de mijloace alternative de soluționare a conflictelor și îi și mulțumesc public”, a subliniat Alina Gorghiu, potrivit sursei citate.

Ministra Justiției  a propus ca „fugarii” să suporte costul aducerii în țară

Alina Gorghiu a propus ca „fugarii” să suporte costul aducerii în țară . Sursă foto: Unsplash

a deveni „țara preferată” a celor care fug de penitenciarele din România. Printre aceștia se află nume sonore, oameni din administrația locală, care se plâng instanțelor italiene de condițiile de detenție din țara noastră

din România menționa, recent, că„marii fugari” ai României preferă  instanțele  din Bari, Napoli, Bologna sau Milano, deoarece nu admit cererile de extrădare, formulate de autoritățile române.

La începutul anului 2024, Alina Gorghiu a anunțat  că proiectul care prevede că fugarul va suporta costurile aducerii sale în ţară a fost pus în transparenţă decizională pe site-ul ministerului. Ea a adăugat că, anul trecut, statul român a cheltuit peste 10 milioane de lei pentru a aduce în ţară fugari.