Descinderi în forță ale DIICOT. Mai multe grupări de criminalitate organizată au fost luate cu asalt

Descinderi în forță ale DIICOT. Mai multe grupări de criminalitate organizată au fost luate cu asalt DIICOT. Sursa foto: arhiva EVZ

DIICOT a făcut percheziții în zeci de locații unde domiciliază sau își desfășoară activitatea mai multe grupări de criminalitate organizată.

DIICOT realizează 199 de percheziții în 46 de dosare, fiind vizate mai multe tipuri de infracțiuni. Unele descinderi vizează persoane care realizau activități infracționale prin intermediul internetului, dark web-ului sau a mesageriei criptate.

Grupările de criminalitate, luate în vizor de DIICOT

Alte percheziții au fost făcute la mai multe grupări de criminalitate organizată. Ele se ocupă cu racolare și trafic de persoane pentru muncă forțată și cerșătorie, inclusiv traficanți de minori.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Astăzi, în cadrul unei ample operaţiuni, Poliţia Română şi procurorii D.I.I.C.O.T., cu sprijinul Poliţiei de Frontieră şi Jandarmeriei Române, efectuează 46 de acţiuni operative, pentru destructurarea unor grupări infracţionale organizate, specializate în trafic de persoane şi de minori, pornografie infantilă, criminalitate informatică şi trafic de droguri”, anunţă IGPR.

199 de mandate de percheziţie domiciliară

Autoritățile au anunțat că vor fi puse în executare 199 de mandate de percheziţie domiciliară şi 210 mandate de aducere. Acţiunile vizează grupuri de criminalitate organizată care operează atât pe teritoriul naţional, cât şi în context transfrontalier, în al căror scop intră exploatarea persoanelor vulnerabile, traficul de migranţi, dar şi traficul de droguri.

DIICOT

Descinderi în forță ale DIICOT. Mai multe grupări de criminalitate organizată au fost vizate. Sursa foto: arhiva EVZ

„Prin acţiunea desfăşurată astăzi, Poliţia Română şi D.I.I.C.O.T. doresc să tragă un semnal de alarmă şi cu privire la riscurile crescute la care sunt expuşi copiii în mediul online. Este esenţială conştientizarea faptului că Internetul nu este doar o sursă de informaţii şi oportunităţi, ci şi un teren periculos, mai ales pentru cei mici”, precizează IGPR, semnalând creşterea alarmantă a numărului de minori care, la solicitarea unor persoane cunoscute în mediul virtual care le-au câştigat încrederea inducându-i în eroare că sunt de vârsta lor, s-au fotografiat şi filmat în ipostaze indecente şi au trimis astfel de materiale unor prădători sexuali expunându-se unor acţiuni ulterioare de şantaj”, menţionează IGPR.

Ce a descoperit DIICOT

DIICOT a descoperit că grupurile infracţionale racolau anumite persoane, inclusiv minori, și profitau de vulnerabilitatea lor. Victime nu aveau familii sau apropiați, iar infractorii profitau de asta.

„Minorii dar şi majorii, victime ale traficului de persoane, în speranţa unei vieţi îndestulătoare ori din dorinţa de apartenenţă la o familie, ajung să creadă în false promisiuni şi să intre în caruselul exploatării sexuale, exploatării prin obligarea la practicarea cerşetoriei sau prin prestarea unor munci grele în beneficiul traficantului, de foarte multe ori măsurat în sume exorbitante. În toate aceste situaţii, în care familia fie nu există, fie nu poate interveni ori se află în postura de agresor, este necesară, sub aspect preventiv, intervenţia societăţii (şcoală, instituţii cu atribuţii în zona protecţiei sociale sau religioase, vecini sau persoane din anturaj), prin denunţarea unor asemenea activităţi infracţionale şi raportarea oricărei posibile situaţii de trafic de persoane”, precizează IGPR.

Reprezentații IGPR au mai spus că vor fi derulate activităţi intense de investigare şi punere sub acuzare a unor reţele de criminalitate organizată transfrontalieră, compuse din cetăţeni români şi străini, specializate în traficarea de migranţi, care obţin profituri uriaşe din recrutarea, adăpostirea şi transportul unor grupuri de migranţi de pe teritoriul României către ţări din Vestul Europei, potrivit știripesurse.