Doliu în cultura română. Dramaturgul și romancierul Dinu Săraru a murit

Doliu în cultura română. Dramaturgul și romancierul Dinu Săraru a muritSursa foto: EvZ

Dinu Săraru, cunoscutul romancier și dramaturg, a murit la vârsta de 92 de ani.

Dinu Săraru, reputatul dramaturg și romancier, a murit la vârsta de 92 de ani. S-a născut pe 30 ianuarie 1932, în comuna Slătioara, județul Vâlcea, la 8 km de orașul Horezu. A venit pe lume într-o familie de învățători, părinții săi fiind Costică și Cornelia Săraru.

Dinu Săraru a murit la 92 de ani

Dramaturg și romancier apreciat, eseist și publicist, Dinu Săraru a stârnit mai multe controverse după 1989. Și-a început cariera jurnalistică în Radiodifuziunea Română, lucrând ca reporter în Redacţia Culturală, în perioada 1950-1960. A scris reportaje și recenzii, iar pentru o vreme a publicat cronică teatrală și literară.

De-a lungul timpului a ocupat mai multe posturi în diferite redacții. A fost secretar general de redacție la Revista Secolul 20 și la Luceafărul. A scris, ca jurnalist, la  Scânteia Tineretului, și a fost șef al publicațiilor Televiziunii Române. De asemenea, a ocupat pozițiile de redactor-șef adjunct și apoi redactor șef al Redacției Culturale a TVR.

A fost directorul Teatrului Mic și al  Teatrului foarte Mic din București între anii 1977 și 1990. În această calitate, Dinu Săraru a făcut parte din Comitetul Central al PCR.

După Revoluția din 1989 a fost marginalizat, multă vreme, de noua putere. A fost numit la conducerea Teatrului Național, în 2001, mulțumită președintelui, de atunci, Ion Iliescu, pe care l-a susținut în campania electorală. Dinu Săraru a condus această instituție până în 2004 când a demisionat. A decis să se retragă odată cu demisia Ministrului Culturii și Cultelor Răzvan Theodorescu.

Consacrarea îi este adusă de romanul Niște țărani

Dinu Săraru a publicat primele articole încă din 1951, în revista „Tânărul scriitor”. În anul 1966 a publicat volumul „Teatru românesc și interpreți contemporani”. Ulterior i-a apărut piesa de teatru „Al treilea gong”, în 1973.  Romanul care i-a adus consacrarea literară a fost „Niște țărani”, care a apărut în anul 1974. La fel ca și alte scrieri ale sale, romanul a fost ecranizat, cu titlul „Vânătoare de vulpi”.

Episoade din romanul „Niște țărani” au fost reluate și dezvoltate în cea de-a doua carte a sa, „Clipa”, dar și în cea de-a treia, „Dragoste și revoluție”. Cele trei cărți l-au făcut faimos, pe Dinul Săraru, înainte de 1989 și au fost contestate puternic după Revoluție. Criticii literari de după 1990 au vorbit despre adeziunea implicită la stilul romanului socialist, pe tema colectivizării.

În 2004 a publicat romanul „Ciocoii noi cu bodyguard”, după care a fost turnat un alt film, în regia lui Șerban Marinescu.

Scriitorul Dinu Săraru

Dinu Săraru Sursa foto: EVZ

Dinu Săraru, premiat pentru cariera culturală

Cunoscutul scriitor a primit Premiul Academiei Române pentru romanul „Niște țărani”. A fost premiat pentru pentru scenariul cinematografic „Clipa”. Dinu Săraru a mai primit Premiul „Mihai Eminescu” pentru „Iarba vântului” și Premiul „Liviu Rebreanu” pentru „Crima pentru pământ”.

A primit de două ori Medalia Meritul Cultural şi o dată cu ordinul omonim. În 2002 i-a fost acordată distincţia de Cavaler al Ordinului Naţional „Steaua României”. Un an mai târziu, Dinu Săraru a fost distins cu Premiul Naţional al Ministerului Culturii pentru întreaga activitate artistică.

În 2007, a fost lansată Medalia de aur alb cu efigia scriitorului a Băncii Naţionale a României şi Medalia de argint – „Antim Ivireanu” a Arhiepiscopiei Râmnicului. În 2011, Arhiepiscopia Râmnicului i-a oferit medalia de aur – „Constantin Brâncoveanu”.

Mesajul lui Nicu Alifantis la ultima aniversare

Pe 30 ianuarie 2024, când a fost ultima aniversare a cunoscutului scriitor, artistul Nicu Alifantis a ținut să scrie câteva cuvinte speciale dedicate lui Dinu Săraru.

„Marele câștig al trecerii mele prin viață, cel puțin până în prezent, a fost acela de a întâlni oameni, care într-un fel sau altul, mai mult sau mai puțin, mai discret sau mai intens, mi-au marcat existența. Niciodată, dar niciodată, aceste întâlniri nu pot fi date uitării. Prin valoarea și personalitatea lor atât de bine conturate mi-au lăsat moștenire, fie o vorbă, fie o faptă, fie un gest, înfipte adânc în minte, dar mai ales în inimă.

Te întrebi uneori și, pe bună dreptate, cum poți mulțumi acestor oameni care cândva, într-un anume moment al existenței tale, ți-au întins o mână, ți-au dat putere, te-au motivat, te-au făcut să te simți «important»… Simplu. Nu-i uita și, mai ales, poartă-i în suflet.

La mulți ani, dragul meu Om Mare de la Teatrul Mic, la mulți ani, domnule Dinu Săraru!”, i-a transmis Nicu Alifantis.