Nicu Alifantis, la 66 de ani. Care a fost prima lui dragoste și cu ce notă a picat la Conservator
- Feri Predescu
- 31 mai 2020, 13:39
Nicu Alifantis, cunoscutul și apreciatul muzician, actor, poet, cântăreț, compozitor de muzică folk și muzică de teatru, împlinește, duminică, vârsta de 66 de ani. Excelează în domeniul artistic, deși părinții lui și-au dorit să devină inginer sau medic.
Născut la Brăila într-o familie de greco-macedoneni, Nicu Alifantis a debutat în anul 1973, în cadrul unei emisiuni televizate, iar în 1976 a lansat primul său album. A fugit cu orice preț de planurile părinților care îl îndemnau să intre la Facultatea de Medicină sau să devină inginer.
În copilărie a învățat să cânte la acordeon, dar s-a simțit mereu atras de chitară.
Alifantis s-a confesat într-un intreviu mai vechi că în ultimul an de liceu deja începuse colaborarea cu Teatru "Maria Filotti" și debutase într-un spectacol, iar apoi a descoperit muzică de teatru și și-a dat seama că aceasta îi este calea predestinată.
”Vă spun cu mâna pe inimă că muzica de teatru a fost prima mea dragoste artistică, căreia i-am rămas fidel.”
Nicu Alifantis a avut privilegiul de fi prieten cu Nichita Stănescu și a compus un album întreg pe versurile lui, iar unele dintre acestea, cum ar fi “Ploaie în luna lui Marte” şi „Ce bine că eşti” au devenit refrene extrem de populare.
Maestrul Nicu Alifantis a picat de două ori admiterea la Conservator. Într-un interviu pentru EVZ el a povestit cum a vrut să ajungă artist la București, luând astfel viața în piept.
Artistul a încercat să își continue studiile muzicale la Conservator, însă nu a trecut de examenul de admitere, fiind respins din cauza că nu ar fi avut ureche muzicală.
Mai mult, spune artistul, la fiecare dintre cele două examene pe care le-a susținut a primit nota 1. Rectorul l-a îndrumat să învețe din mers, pentru că deja activa la Cenaclu Flacără. Alifantis îi consideră profesorii săi pe Adrian Ionescu, Johnny Răducanu și Mircea Florian.
Nicu Alifantis a suferit un infarct în urmă cu 23 de ani, pe care îl descrie drept “urât de tot” și crede că Dumnezeu i-a mai dat o șansă atunci.
Are și amintiri mai puțin plăcute. La sfârșitul anului 2019, cântărețul a intentat proces Partidului Social Democrat din cauza unei postări pe pagina de Facebook cu mesajul "Noi suntem Partidul și Tara Omeniei", parte dintr-o melodie interpretata de Nicu Alifantis in cadrul Cenaclului Flacăra.
Nicu Alifantis se laudă cu o carieră impresionantă. În 2019, a lansat un album de colecţie cu ocazia împlinirii a 50 de ani de când a compus prima sa piesa, "Decembre", inspirată din versurile lui Bacovia, pe care a cântat-o părinților lui.
În cariera sa, Nicu Alifantis a compus melodii pentru 118 piese de teatru, a marcat aproximativ 5000 de apariții, singur sau cu trupa, a compus coloana sonoră pentru peste 100 de piese și 17 filme.