Evenimentul Zilei > Social > La mulți ani „Ultimului țăran”! Dinu Săraru și-a terminat memoriile: „Nu vreau să rămân dator la nimeni”
La mulți ani „Ultimului țăran”! Dinu Săraru și-a terminat memoriile: „Nu vreau să rămân dator la nimeni”

La mulți ani „Ultimului țăran”! Dinu Săraru și-a terminat memoriile: „Nu vreau să rămân dator la nimeni”

Dinu Săraru împlineşte astăzi 82 de ani şi face în exclusivitate declaraţii pentru Evenimentul zilei. Despre Memoriile, pe care tocmai le-a terminat şi despre volumul trei din "Ciocoii noi cu bodyguard" din care a scris primul capitol.

Ieri, într-o casă liniştită din cartierul Cotroceni, din Bucureşti, Dinu Săraru aştepta înfrigurat să treacă puţinele ore până la momentul când va împlini 82 de ani. În ultimele luni el s-a dovedit deosebit de activ, pentru că doar în luna decembrie, a anului trecut a lansat o nouă carte "Ultimul ţăran din Slătioara". Evenimentul editorial a avut loc la librăria Mihai Sadoveanu, din Bucureşti, unde cu 40 de ani în urmă Dinu Săraru lansase romanul "Nişte ţărani", o carte vândută în peste 4 00.000 de exemplare.
– EVZ: Ce mai faceţi?
– Dinu Săraru: Mi-am terminat Memoriile şi le corectam. Aş vrea ca ele să apară pe la începutul verii. Va fi o carte cam de 500 de pagini în care îmi trec în revistă toată viaţa. Eu am participat la multe momente importante din ziua când am venit în Bucureşti şi până astăzi.
– Când aţi venit?
– Chiar la sfârşitul anului 1947 când a abdicat Regele Mihai. Imediat după acest eveniment am vizitat şi eu sala Tronului, ca toţi riomânii şi apoi plimbându- mă pe Calea Victoriei, am văzut în vitrina Librăriei Kretzulescu romanul Desculţ, de Zaharia Stancu şi acest moment mi-a marcat toată viaţa pentru că mi-am propus să ajung şi eu scriitor.
– EVZ: Cititorii de astăzi au mari aşteptări de la un volum de memorii…
– Nu vor fi dezamăgiţi. Eu am cunoscut toţi oamenii importanţi contemporani cu mine. Mai mult am fost martorul multor evenimente importante dinainte şi după 1989. Mi s-a întâmplat să fiu şi călcat în picioare şi timpul m-a ajutat să aflu şi cine au fost autorii. Voi veni în aceste memorii cu documente şi dezvăluiri zdrobitoare, mai ales că mulţi dintre cei pe care eu îi consider vinovaţi sunt în viaţă şi bine mersi. De fapt, nu vreau să rămân dator la nimeni! Dacă se poate v-aş mai ruga să reţineţi că astăzi am scris şi primul capitol dintro nouă carte.
Este vorba despre al treilea volum al ciclului "Ciocoii noi cu bodyguard", din care au apărut pînă în prezent volumul care dă titlul trilogiei şi "Ultimul bal la Şarpele Roşu". Cartea pe care am început-o astăzi se va numi, probabil "Carnavalul nebunilor".
Peste şase decenii de publicistică
S-a născut pe 30 ianuarie 1932, judeţul Vâlcea, fiu al învăţătorului Costică Săraru şi al Corneliei Săraru, din comuna Slătioara, la 8 km de oraşul Horezu.
A fost directorul Teatrului Mic şi Teatrului foarte Mic din Bucureştii între anii 1977 şi 1990. A făcut parte din C.C. al P.C.R. Mult timp a fost marginalizat de autorităţile de după 1989 pentru ca în anul 2001 să devină directorul Teatrului Naţional din Bucureşti.
Romanele sale pe teme ţărăneşti "Nişte ţărani", "Dragostea şi revoluţia" şi "Clipa", care i-au adus faima înainte de 19899, au fost vândute în sute de mii de exemplare. Dinu Săraru a continuat să-şi tipărească romanele şi să facă filme şi după anul 1989. El se poate mândri cu o activitate publicistică de peste şase deceni.