Din CULISELE conferinţei internaţionale, organizată la Palatul Cotroceni

Din CULISELE conferinţei internaţionale, organizată la Palatul Cotroceni

Înainte de începerea Conferinţei internaţionale „Interacţiunea între majoritatea politică şi opoziţie într-o democraţie” organizată la Palatul Cotroceni, atmosfera era relaxată, lesne de observat din jovialitatea invitaţilor.

Printre primii care şi-au făcut apariţia au fost şi câteva dintre figurile cunoscute din politică.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a intrat zâmbind în „Sala Unirii”, locul desfăşurării conferinţei. Acesta a discutat câteva minute cu deputatul PNL, Cătălin Predoiu, prezent şi el la eveniment.

Deputatul PSD, Liviu Pleşoianu, s-a aşezat liniştit pe un scaun dintre ultimele rânduri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Senatorul PNL, Alina Gorghiu, a sosit printre ultimii. Grăbită, a schimbat câteva cuvinte cu oficialii invitaţi, apoi şi-a căutat un loc.

Reprezentantul USR a fost deputatul Cristina Prună.

La ora 15:30, conferinţa a început, deşi nu ajunseseră toţi invitaţii

În deschidere a vorbit preşedintele Klaus Iohannis, care a declarat că „"într-o democraţie liberală solidă, bazată pe alegeri libere şi corecte, nu este acceptabilă nici aşa-numita 'dictatură a minorităţii', dar nici 'dictatura majorităţii', care, prin abuz, în baza concepţiei 'câştigătorul ia totul', să afecteze pluralismul, echilibrul social şi funcţionarea democratică a societăţii bazate pe statul de drept".

De asemenea, secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Battaini-Dragoni, a prezentat câteva caracteristici de bază pe care trebuie să le aibă o democraţie stabilă: „Prima caracteristică este o justiţie independentă. Oamenii trebuie să aibă încredere în instanţele de judecată. Acolo unde nu au încredere, de regulă, urmează instabilitate. A doua - libertatea cuvântului, ca să putem trage la răspundere pe cei de la Putere şi pentru a preveni stagnarea în societăţile noastre prin asigurarea unui flux liber al ideilor. Securitatea democratică necesită, de asemenea, libertatea de asociere şi de adunare pentru a permite tuturor membrilor societăţii să-şi exprime identitatea şi să conteste autoritatea. E nevoie de societăţi incluzive ca să construim toleranţă şi respect între oameni. (...) Democraţiile stabile au nevoie de instituţii care să funcţioneze bine, legitime, de încredere, transparente, responsabile, guvernate de domnia legii şi capabile să reprezinte, să conducă şi să unească societăţile lor.”

Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Pedro Agramunt, a precizat că „Într-o democraţie, majoritatea trebuie să respecte statul de drept. Într-o democraţie care funcţionează cum trebuie, guvernele trebuie să asigure incluziunea în cadrul procesului politic, să se angajeze într-un dialog politic cu opoziţia şi să încerce să găsească soluţii de comun acord”.

Printre cei care au vorbit în deschidere s-a aflat şi preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, care a subliniat că „"Domnia majorităţii e limitată de Constituţie şi de nişte legi, scopul fiind de a proteja interesele celor care temporar sunt în situaţia de a fi minoritari. (...) Majoritatea conduce ţara în timpul mandatului său, dar nu trebuie să supună minoritatea şi are obligaţia să-i respecte pe cei care au pierdut ultimele alegeri. (...) Pe de altă parte, Opoziţia are datoria să lucreze într-o manieră constructivă".

Sesiunea de deschidere s-a încheiat la ora 16:30, însă programul conferinţei continuă până la ora 19:00, iar mâine vor avea loc alte sesiuni.

Conferinţa este organizată de Administraţia Prezidenţială, alături de Comisia de la Veneţia şi cu Sprijinul Aduării Parlamentare a Europei. 

La finalul evenimentului, Comisia de la Veneţia va întocmi un raport la solicitarea secretarului general al Consiliului Europei, document care ar trebui să traseze câteva direcţii principale în legătură cu modul în care majoritatea politică ar trebui să se comporte şi să interacţioneze cu opoziţia.