Editura Evenimentul si Capital

Medicii de la Ambulanță NU l-au RESUSCITAT, principalul martor A FUGIT, de FRICĂ, în străinătate. Cazul studentului RACOLAT de DIICOT și ASASINAT de traficanți (II)

Autor: | | 0 Comentarii | 14303 Vizualizari

În numărul de ieri al ziarului nostru v-am prezentat prima parte a dramei care a lovit familia Cârstea din Ploiești. Este povestea tragică a lui Răzvan Florin, zis Grasu, un tânăr care a trăit prea puțin ca să-și împlinească visurile și prea zbuciumat ca să se bucure pe deplin de anii trăiți.

Tatăl său, judecător, a murit la o partidă de vânătoare pe când Răzvan avea 6 ani. Mama sa l-a crescut singură cum a putut mai bine. Din păcate, Răzvan a suferit de mic de tulburări psihice. A fost diagnosticat cu ADHD și tulburări bipolare. Asta nu l-a împiedicat să termine liceul și chiar să intre la facultate, la Petrol și Gaze în Ploiești, sprijinit tot timpul de mama sa. Anturajul din cartierul Malu Roșu avea însă să-i fie fatal. Copilărind printre traficanți de droguri și etnobotanice, Răzvan a picat în ispita consumului. Apoi a picat pe o razie a DIICOT-ului.

Mai avea câteva săptămâni până la majorat. Când a împlinit 18 ani, sfătuit de avocat și susținut de mama sa, a bătut palma cu DIICOT-ul și a devenit martor sub acoperire. Și-a luat rolul mult prea în serios, uneori riscând pe cont propriu. Se atașase prea mult de ofițerul coordonator și voia să îi dea acestuia cele mai tari dume din lumea traficanților, să-l ajute pe comisar să lichideze rețeaua de traficanți din cartierul lui.

Dar traficanții au aflat despre el. De la cine? Rămâne un mister. L-au bătut până în prag de comă, apoi l-au otrăvit. A scăpat prima dată când a fumat țigara otrăvită. Doza de otravă a fost prea mică, iar el avea o constituție de uriaș. A doua oară însă traficanții au nimerit doza letală. Răzvan a tras din țigară și i-au explodat plămânii. A fost lăsat în spatele unui bloc să agonizeze până și-a dat duhul. Medicul de pe Ambulanța chemată la fața locului de către un martor a constatat decesul fără a mai aplica protocolul de resuscitare.

Din cauza vânătăilor căpătate cu ocazia bătăii, doctorul a crezut că-i mort de multă vreme. În episodul de azi încercăm să reconstituim ultimele clipe din viața lui Răzvan și sperăm să provocăm răspunsuri la întrebările care nu au primit răspuns până acum.

Ultimele două ore din viața lui Răzvan

Am pornit pe firul poveștii în încercarea de a reconstitui ultimele ore din viața lui Răzvan „Grasu” Cârstea din ziua fatidică de 2 martie a acestui an (dintr-o greșeală de redactare, în primul episod a apărut data de 2 februarie). Cum v-am prezentat în episodul trecut, Răzvan parcă a presimțit că ceva rău se va întâmpla în acea zi. A dormit agitat, a fost trist și ca niciodată, a rugato pe mama lui să-l însoțească „la o treabă”. Mama l-a refuzat. I-a spus să termine repede ce are de făcut și să vină acasă ca să lucreze la un proiect pentru facultate. La ora 15, cei doi s-au despărțit. Doamna Roxana avea să îl fi văzut pentru ultima dată în viață pe fiul său.

A fost văzut cu cel care a încercat să-l mai omoare o dată

Reconstituirea celor petrecute în următoarele două ore este importantă pentru că ar putea rezolva controversele pe tema orei morții lui Răzvan. Nu știm pe unde a umblat Grasu aproximativ o oră, dar am aflat că la ora 16.10 era încă în viață. S-a întâlnit cu un unchi al mamei sale caruia i-a cerut 10 lei, pe care i-a și primit. Apoi s-a întâlnit cu Bogdan Oprea, cel care i-a dat „cuiul otrăvit” la Balif, în urmă cu vreo 3 săptămâni. Atunci când făcuse spume la gură și era aproape să moară. Cei doi au fost văzuți mergând împreună prin cartier. În jurul orei 16.45, Bogdan Oprea a fost văzut plecând precipitat dintre blocuri, din spatele măcelăriei de pe Strada Vitejilor din Malul Roșu. Un loc ascuns, unde umblă puțină lume. În jurul orelor 17.00, Răzvan a fost găsit, întins pe spate și fără mișcare în fața scării din spatele blocului nr 108. L-a găsit un locatar, Valentin Tudorache, care se întorcea de la serviciu. A sunat imediat la 112. Conform Ambulanței, ora apelului a fost 17.12. La 17.15 (conform Ambulanța) a sosit o mașină a Ambulanței Prahova. Medicul nu i-a făcut manevre de resuscitare, declarându-l decedat.

Din cauza vânătăilor, cei de la Ambulanță au crezut că e mort de mult

Martorul Valentin Tudorache ne-a declarat în exclusivitate. „În jur de ora 17.00 l-am găsit. Am sunat la 112. Era căzut în afara scării, chiar lângă ușă. Era încremenit, cu fața în sus, avea degetele întinse ca și cum ar fi suferit ceva. Nu avea spume la gură, nu avea nimic. Cei de la Ambulanță i-au pus niște plasturi pe el, după care l-au declarat mort. Au chemat Poliția. Nu i-au făcut nimic, nicio procedură de resuscitare. După incident pe mine m-au chemat o singură dată pe Oilor (secția de poliție) și am dat declarație. Nu m-au întrebat nimic despre intervenția celor de la Ambulanță”.

N-a mai fost resuscitat

Am sperat că este o eroare, o greșeală de percepție sau că, din cauza emoțiilor, martorul nu a observat momentul intervenției celor de la Ambulanță. Așa că l-am sunat pe doctorul Nicolae Daniel, directorul Ambulanței Prahova. Din păcate, acesta mi-a confirmat telefonic că nu s-au făcut manevre de resuscitare deoarece victima prezenta semne cianotice. Adică era vânăt. Același răspuns l-a primit oficial și mama lui Răzvan de la Ambulanța Prahova. Că nu s-au făcut manevre de resuscitare pentru că părea mort de aproximativ 2 ore. Nu avea puls, nu respira și prezenta petesii, adică vânătăi. Într-adevăr, Răzvan era vânăt pentru că încă purta semnele bătăii pe care o primise. Era vânăt rău, mai ales în zona capului. Il bătuse Zarovschi „până l-au durut mâinile”. Dar Răzvan nu zăcea de mai mult de 30 de minute. Ce i-a împiedicat atunci pe cei de la Ambulanța Prahova să bage oxigen în el? Ce i-a oprit să-i aplice protocolul de resuscitare? Acel protocol care presupune să faci victimei toate manevrele de readucere la viață, timp de 45 de minute sau mai mult dacă există șanse. Ca să mă fac înțeles, chiar și unui înecat, găsit după câteva ore pe fundul apei, i se aplică protocolul de resuscitare. Doar dacă nu mai are cap sau este sfârtecat, cu răni incompatibile cu viața, atunci nu se aplică protocolul. Dar Răzvan a fost declarat mort de îndată iar acestei situații nu-i poate răspunde decât o anchetă serioasă.

Ar fi putut fi readus la viață?

Trupul lui Răzvan a zăcut pe asfalt timp de trei ore până să fie trimis la Morgă. Mătușa lui, care a mers la fața locului pentru identificare deoarece mama sa nu a fost în stare, spune că la ora 20.00, la Morga, trupul era cald încă. Dar plin de vânătăi. De aceea i-a și rugat pe cei de la IML să nu-i facă încă autopsia, în speranța disperatului, că poate o să se treazească. Cei de la Ambulanță, în răspunsul lor către familie, spun că trupul era rece cadaveric încă de când l-au găsit. Cine minte, cine a greșit? Întrebările așteaptă răspunsuri: cum de a fost declarat mort pur și simplu, fără nicio manevră de resuscitare? Ar fi putut fi readus la viață Răzvan? Cum de nici până la această dată, după jumătate de an, nu există un raport medicolegal? Ce otrăvuri i-au cauzat moartea lui Răzvan Cârstea? Și cum de nu a reușit DIICOT-ul să-l protejeze, în condițiile în care Răzvan era colaborator al instituție?

ATENTIE, SOFERI! Risti o AMENDA de 725 lei daca nu ai asta in masina!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI