Diferențele dintre răceală și gripă. Cum să deosebești cele două boli virale

Diferențele dintre răceală și gripă. Cum să deosebești cele două boli viraleRăceală. Sursa foto: EVZ

Medicii au dezvăluit care sunt diferențele dintre răceală și gripă. Ei au declarat că nu trebuie să neglijăm anumite simptome, dar nici să luăm antibiotice fără rețetă de la doctor.

Răceala și gripa sunt două afecțiuni respiratorii, dar semnele lor sunt diferite. Medicii au dezvăluit cum pot bolnavii să facă diferența între aceste boli virale, dar și cum le pot trata. „Nici răceala şi nici gripa nu se tratează cu antibiotice pentru că sunt boli virale. Gripa poate să ducă însă la complicaţii, la suprainfecţii bacteriene şi atunci se intervine cu antibiotice, dar numai la recomandarea medicului”, a explicat dr. Rodica Tănăsescu, medic de familie.

Simptomele gripei

Gripa debutează brusc, cu febră mare, posibil să treacă de 39 de grade Celsius. Alte simptome sunt amețeala și durerea de cap. Nu trebuie neglijate nici durerile musculare. Sunt prezente și la răceală, dar și la gripă.

Alte semne ale gripei sunt oboseala, epuizarea și slăbiciunea. Ele apar chiar la debutul bolii. Nasul înfundat apare doar la anumite persoane. Alți bolnavi se confruntă cu dureri de gât, jenă în piept sau tuse severă.

Sursa foto. Dreamstime

Inițial, medicii le recomandă bolnavilor să se trateze cu antivirale. Antibioticul se poate lua doar dacă se ajunge la complicații cu suprainfecție bacteriană. Este indicat să faceți un consult încă de la primele simptome. Unii doctori recomandă și vaccinarea antigripală, mai ales vârstnicilor sau persoanelor cu un sistem imunitar scăzut.

Primele simptome la răceală

La răceală, febra este sub 39 de grade C (în jur de 37 cu 5- 38 de grade Celsius). Debutul bolii este gradual, iar pacienții nu se confruntă cu mari dureri de cap. Oboseala și slăbiciunea sunt mai puternice la cei răciți.

Nasul înfundat și roșul în gât sunt cele mai comune simptome. Durerea de gât este însoțită de o senzație de mâncărime în gât. Tusea durează mai puțin ca la o gripă. Bolnavii pot lua paracetamol, vitamina C, siropuri de tuse, ibuprofen, multe lichide.

Dacă răceala nu este tratată, aceștia se pot confrunta otită, sinuzită și astm bronșic. Mai mult, medicii recomandă spălarea mâinilor cu apă și săpun, dezinfectarea suprafețelor comune, evitarea contactului cu persoanele bolnave, potrivit Doctorulzilei.

Ne puteți urmări și pe Google News