Există vreun adevăr în mitul că poți răci din cauza curenților de aer? Supa de pui vindecă răceala obișnuită?

Există vreun adevăr în mitul că poți răci din cauza curenților de aer? Supa de pui vindecă răceala obișnuită?Răceală. Sursa foto: EVZ

Răcelile sunt cauzate numai de viruși şi până în prezent nu există nicio dovadă că poţi răci dacă stai în curent. Totodată, deși este reconfortant să consumi în timp ce ești răcit supa de pui, s-a dovedit că este doar un mit, deoarece nu vindecă răceala obișnuită.

Doar virușii provoacă inflamarea membranelor care căptușesc nasul și gâtul, ducând la simptome precum nas înfundat sau care curge, dureri în gât, strănut sau tuse. Studiile arată că a fi răcit nu crește posibilitatea de a răci. Dacă virusul răcelii este deja în corpul tău, totuși, a fi răcit poate provoca apariția simptomelor, dar nu din cauză că ai stat în curent.

Acest mit că „te trage curentul“, care spune că putem raci din cauza curenților de aer vine la pachet cu alte câteva astfel de mituri. De exemplu, sunt persoane care cred că poți să te îmbolnăvești de gripă atunci când ieși în frig, fără o haină groasă, când ieși cu părul umed afară sau când stai lângă o fereastră deschisă. Dar dovezi în acest sens nu există.

Te îmbolnăvești numai atunci când ești expus la virusul gripal

Sezonul gripei, într-adevăr, coincide cu vremea rece, așa că oamenii, adesea, asociază gripa cu un mediu rece, prin care trece „curentul“, dar acești factori nu au absolut nicio legătură, spun specialiștii. Disconfortul pe care îl simți în gât, dimineața, sau durerea de gât poate avea diferite cauze, care nu sunt legate de tradiționalul „curent“ care se creează în locuință.

Deși multă lume poate să creadă că, dacă lăsăm o fereastră deschisă, aceasta va cauza durerea în gât, se pare că afecțiunea depinde mai mult de calitatea aerului, spun medicii. Aerul rece, care intră pe o fereastră deschisă poate să îi ajute pe oameni să respire mai bine, excepție făcând cazul în care aerul este foarte uscat, spun specialiștii americani.

Și ventilatoarele pot să usuce aerul din încăpere, dar zgomotul lor de fundal, calmant, poate duce la un somn mai bun. Specialiștii sugerează că, dacă optam pentru un ventilator, ar trebui să îl întoarcem cu fața în direcția opusă. Chiar și așa, el va circula aerul din încăpare, în timp ce va face acel zgomot pe fundal, care nu este deranjant.

Probleme frecvente legate de mediul în care dormi

Cele mai frecvente motive pentru care apar durerile în gât, dimineața, sunt aerul uscat (în special iarna) din încăperea în care dormi, respirația pe gurî şi boala de reflux gastroesofagian. Alţi vinovați sunt deshidratarea, febra fanului (rinita alergică) sau începutul unei răceli.

Așadar, daca ai în vedere mediul în care dormi şi simptomele cu care te confrunți, vei descoperi modalitățile prin care poti scăpa de acea senzație de gât iritat, de usturime în gât. De exemplu, poți opta pentru un umidificator, daca suspectezi că aerul este uscat în camera în care dormi, mai ales ca aceasta tinde sa fie o problema frecventă în timpul iernii.

De ajutor poate fi şi sa bei mai multa apă, în special înainte de culcare. Iar dacă respiri pe gură, cere sfatul medicului, deoarece specialistul iţi poate recomanda cele mai bune spray-uri nazale, care îți pot desfunda căile respiratorii. Iar daca te confrunți cu boala de reflux gastroesofagian, există perne care te pot ajuta să stai mai bine, însa cheia succesului sunt o dieta sănătoasa şi ţinerea sub control a greutății corporale.

Concluzie

Expunerea la vreme rece și umedă, în sine, nu vă va determina să contractați infecții şi nici atunci când aţi stat în curent. Dar șansa de a dezvolta o răceală sau gripă crește în lunile de iarnă (începând din septembrie și durează până în martie sau aprilie).

Cel mai bun mod de a evita o infecție este să vă limitați expunerea la virușii și bacteriile care le provoacă, indiferent de vreme. Aceasta înseamnă să stai departe de persoanele infectate, să ții mâinile departe de ochi și nas, să te speli pe mâini des (mai ales în timpul sezonului rece) și să cureți suprafețele care pot fi infectate cu bacterii sau viruși cu un dezinfectant, scrie winchesterhospital.org.

Ne puteți urmări și pe Google News