Diferențele dintre cartofii românești și cei din import. Cum identifici soiurile românești
- Mădălina Sfrijan
- 1 iunie 2024, 14:34
Rafturile supermarketurilor sunt pline de legume aduse din alte state. De altfel, acestea ajung și pe cele mai multe dintre tarabele piețelor agroalimentare. Astfel, românii se văd nevoiți să cumpere din producția altor țări. De multe ori, marfa este prezentată ca fiind din producția locală, cu toate că provine din import. Cartofii românești pot deosebi cu ușurință de cei aduși din Grecia sau chiar din Egipt.
Cartofi din import, vânduți inclusiv în piețele agroalimentare din România
Această plantă este cultivată în multe regiuni ale țării, însă multe supermarketuri preferă să importe cartofi din alte state. Multe soiuri sunt tratate cu diferite pesticide și pot fi periculoși pentru organism Specialiștii susțin că românii ar trebui sa aleagă cartofii care mai au urme de pământ.
„Cartofii din import prezintă urme de propamocarb, un fungicid pe care probabil cel care a cultivat aceşti cartofi l-a folosit împotriva manei, dar nu l-a folosit în mod corect.”, au precizat reprezentanților Institutului de Cercetări Alimentare, conform observatornews.
Pesticide folosite în cantități mari
Mulți agricultori din străinătate aleg să stropească legumele cu pedicide inclusiv după recoltare. O astfel de practică poate reprezenta un pericol alimentar pentru consumatori.
„A fost un cartof provenit dintr-un sol nisipos. Este Egipt, solurile nisipoase nu sunt atât de bune pentru creşterea cartofului. Din acest motiv sunt mai trataţi, chimizaţi”, a precizat Alexandru Cîrîc, director la Institutul de Cercetări Alimentare.
Cum poți distinge soiurile românești de cartofi
Două dintre soiurile românești de cartofi sunt Christian și Roclas. Ambele au fost obținute de specialiștii de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de zahăr. Primul conține 17% amidon și se cultivă timpuriu. Astfel, acesta poate fi cules în perioada verii. Soiul Roclas are coaja și miezul de culoare galbenă, iar recoltarea acestuia se face la început de toamnă. Conform specialiștilor, cei care aleg să cultive aceste soiuri pot avea o producție de 66 de tone la hectar.