Dezvăluirie unui medic român care lucrează la Londra. Ce se întâmplă cu adevarat în sistemul medical britanic

Dezvăluirie unui medic român care lucrează la Londra. Ce se întâmplă cu adevarat în sistemul medical britanic

Un medic român, care profesează în Marea Britanie explică în ce constă diferența între sistemul medical britanic și cel românesc. În vreme ce primii pun accent pe pacient, în România „medicul este privit ca un zeu”.

Medicul Roxana Hotoboc lucrează în cadrul Departamentului de Urgenţe din Spitalul „St. Thomas” din Londra, unul dintre cele mai mari din Marea Britanie. A plecat din România la vârsta de 47 de ani, după ce, în țară, a avansat până la poziția de director al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj, după cum relatează Adevărul.

Când a fost înlocuită pe criterii politice a decis să emigreze, fiind dezamăgită de ceea ce i s-a întâmplat. A reuşit să se adapteze rapid în sistemul medical din Anglia, iar acum este apreciată pentru munca pe care o face.

„Nu mi-a fost greu să răzbesc acolo. M-am simţit bine la locul meu de muncă. Am fost relaxată. Îmi place să muncesc, îmi place ceea ce fac şi îmi place profesia pe care am ales-o. Nu mă aşteptam să fiu apreciată în acest fel. Ştiam că departamentul unde îmi desfăşor activitatea este mulţumit de munca mea şi că cei de acolo se bazează foarte mult pe mine, pentru că îmi transmit acest lucru“, a mărturisit Roxana Hotoboc, conform sursei citate.

Pacientul este pe primul loc în Marea Britanie

În prezent, după ce a lucrat în ambele sisteme de sănătate, medicul gorjean poate face o comparație între ceea ce se petrece în Marea Britanie și în România. Potrivit spuselor sale, În sistemul medical din Marea Britanie, pacientul este cel mai important. Cadrele medicale trebuei să fie în permanență drăguțe și la dispoziţia acestuia. Pacienţii pot depune plângere în cazul în care consideră că nu au fost trataţi corespunzător sau dacă nu sunt mulţumiţi de anumite lucruri.

„Există un cod de conduită. Acolo nu este permis să nu fii respectuos sau calm cu pacienţii şi trebuie să arăţi compasiune faţă de boala pe care o au – face parte din educaţie şi aşa sunt formaţi. Nu contează că sunt prost dispuşi, că-i doare capul sau că au avut vreo supărare acasă. Când vin la serviciu, toţi trebuie să fie respectuoşi, să zâmbească, să fie calmi şi foarte compasionali cu pacienţii. Pacientul este primordial şi poate depune plângere dacă nu-i place cum te porţi, cum i-ai vorbit sau cum l-ai consultat“, a povestit Roxana Hotoboc.

În Marea Britanie, pacientul încurajat să-și exprime nemulțumirile cu privire la sistemul medical, iar lucrurile greșite sunt îndreptate.

„Pacienţii sunt încurajaţi să-şi exprime feedback-ul pentru că doar aşa punctele slabe sunt cunoscute şi pot fi corectate. În Marea Britanie se merge pe ideea de a face tot ceea ce este bine pentru pacient, iar serviciile să fie de cea mai bună calitate“, a mai adăugat medicul.

În România medicul este privit ca un zeu

Pe de altă parte, în România, spune doctorul Hotoboc, sistemul medical este concentrat pe medic, pe interesele acestuia. Medicul are puterea supremă, iar această idee s-a perpetuat de zeci de ani.

„Eu când am făcut Facultatea de Medicină exista ideea că medicul este ca un zeu şi se ştia că trăieşte bine indiferent unde îşi desfăşura activitatea, la ţară sau la oraş. Este o idee care s-a perpetuat, din păcate“, a precizat Roxana Hotoboc.

În opinia sa, aceată optică trebuie să se schimbe, dat fiind că rolul medicului este să-i salveze pe oamene, iar pentru acest lucru primește un salariu.

„Medicul nu este un zeu. Ai făcut o facultate şi ai învăţat, dar asta a fost alegerea ta, iar dacă îţi faci meseria şi îi salvezi pe oameni eşti plătit pentru asta. Plus că astăzi doctorii sunt plătiţi foarte bine comparativ cu salariile din trecut. Trebuie schimbată această optică“, a mai precizat medicul din Gorj.

Politicul ține sistemul medical în suferință

Roxana Hotoboc spune că în spitalele româneşti s-au îmbunătăţit condiţiile, însă nu suficient de mult, lucru demonstrate de incendiile din ultima vreme. Sistemul de sănătate din România se află în suferinţă, iar principala responsabilitate o poartă oamenii politici care s-au perindat la putere.

„Când vezi că ia foc într-o parte şi apoi în cealaltă parte, că mor oameni din cauza lipsei de oxigen, asta nu e bine şi nu ar trebui să se întâmple. Nu ştiu unde este sursa problemei, mai ales că la conducerea ministerului au venit oameni de la toate partidele. Ce s-a schimbat în bine? Este sigur un om că intră într-un salon şi iese viu?“, a precizat medicul român.

Sursa foto: Adevarul.ro

Ne puteți urmări și pe Google News