Țara în care sistemul medical este în colaps din cauza pandemiei. Doctorii din sistemul privat, detașați de urgență
- Nicolae Comănescu
- 24 martie 2021, 06:41
Explozia de cazuri de coronavirus i-a obligat pe guvernanții din Grecia să apeleze la o măsură extremă, pentru a face față situației.
Grecia a ajuns la capătul resurselor umane în sistemul medical. În această țară sunt atât de mai problemele provocate de coronavirus, încât autoritățile de la Atena au decis să ia o măsură extremă. Doctorii care lucrează în sistemul privat de sănătate au fost obligați să treacă în cel public. Pentru a ajuta la rezolvarea cazurilor care s-au înmulțit excesiv în ultima vreme.
Medicii au fost detașați din privat la stat
Pentru o perioadă de o lună se va face acest transfer. Timp în care se speră că numărul îmbolnăvirilor cu coronavirus va scădea. Medicii detașați, 206 la număr, au vârsta sub 60 de ani, conform euronews.com.
„Am avut la dispoziție zero paturi de terapie intensivă”
În aceste condiții vitrege, de la Ministerul Sănătății s-a făcut apel la specialiști în patologie, la pneumologi și la medici generaliști. „Ne așteptăm ca zilele următoare să fie mult mai rele, ceea ce înseamnă că avem un drum lung de parcurs.
În această dimineață, la Sotiria, am avut la dispoziție zero paturi de terapie intensivă și vorbim despre spitalul cu cele mai multe paturi ATI în Grecia”. A declarat Konstantinos Syrigos, directorul spitalului Sotiria, după cum a precizat sursa citată.
„A fost ultima măsură posibilă, în contextul planului de urgență pregătit de Ministerul Sănătății, și s-a stabilit că este necesar să mobilizăm medicii privați ca parte a acestui efort major, după ce toate oportunitățile pentru participarea voluntară au fost epuizate.” A afirmat Aristotelia Peloni, purtătoare de cuvânt a Guvernului de la Atena.
„Să spunem că un om face un test pozitiv în farmacia mea. Ce facem atunci?”
Guvernanții de la Atena au decis că fiecare cetățean va putea fi testat o dată pe săptămână, acasă sau la farmacie. Au fost voci critice legate de această măsură.
„Să spunem că un om face un test pozitiv în farmacia mea. Ce facem atunci? Persoana și-a scos deja masca, a venit lângă mine, iar eu am stat în fața ei. Locul este acum infectat. Și ce fac cu testul propriu-zis? Unde îl arunc? Au anunțat ceva, fără să se gândească cum va funcționa”. A spus Konstantinos Lourantos, președintele Asociației farmaciștilor din Atena.