89 de români au murit după ce s-au vaccinat și infectat cu coronavirus. Marele mister care nu poate fi dezlegat

89 de români au murit după ce s-au vaccinat și infectat cu coronavirus. Marele mister care nu poate fi dezlegat

Au fost și români care au murit după ce s-au imunizat, dar în jurul lor planează un mare semn de întrebare legat de starea fizică avută în momentul vaccinării.

89 de români care s-au vaccinat și au fost confirmați cu coronavirus au murit. Conform datelor oficiale deținute de Institutul Național de Sănătate Publică. A fost luată în calcul intervalul 1 ianuarie - 14 martie. Există o chestiune esențială care nu se știe în privința celor vaccinați, infectați și decedați.  Dacă persoanele respective erau asimptomatice în momentul în care s-au vaccinat, sau dacă s-au pozitivat ulterior.

Atunci când a început vaccinarea în România, nu s-au raportat reacții adverse în lipsa unei proceduri clare de raportare. Se precizează într-un document al celor de la INSP, pus la dispoziție la solicitarea făcută de jurnaliștii de la Antena 3.

Au murit 89 de români, alte câteva mii au avut reacții adverse după vaccinare

În ceea ce privește reacțiile adverse, Valeriu Gheorghiță, omul care se ocupă de campania de vaccinare din România, a anunțat marți. „La nivel naţional, până la data de 22 martie, au fost raportate în total 8.912 cazuri RAPI - reacţii adverse postvaccinale indezirabile, cu o rată de raportare de circa 3,4 la o mie de doze administrate”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform documentului de la INSP, neactualizat la zi, erau 7324 de reacții. Împărțite astfel:

- 4075 reacții adverse raportate la vaccinul Pfizer

- 414 reacții adverse raportate la vaccinul Modernă

- 2835 reacții adverse raportate la vaccinul AstraZeneca

Tipuri de probleme semnalate la persoanele care s-au vaccinat:

Reacții adverse non-grave:

- Tulburări generale și la nivelul locului de administrare

Tulburări gastro-intestinale

- Tulburări ale sistemului nervos

- Tulburări musculo-scheletice și ale țesutului conjunctiv

Aceste reacții sunt specificate în RCP secțiunea 4.8 că „foarte frecvente”

Reacții adverse grave:

- Tulburări cardiovasculare , tahicardie

- Tulburări hematologice

- Șoc anafilactic

„Vârsta mediană a persoanelor care au raportat RAPI a fost de 40 de ani şi 64% dintre persoane erau de sex feminin. În ceea ce priveşte totalul persoanelor care au raportat reacţii adverse pe tip de manifestări de RAPI: 81% sunt reacţii adverse de tip durere locală, tumefacţie, erupţie cutanată la locul de administrare, oboseală, febră, frison; 48% dureri musculare sau articulare, 46% cefalee, 16% reacţii digestive.

Nu au fost raportate cazuri de şoc anafilactic, nu sunt în momentul de faţă în investigare reacţii severe.” A spus și Valeriu Gheorghiță.