Beneficiile exercițiilor fizice și ale dietei asupra creierului

Beneficiile exercițiilor fizice și ale dietei asupra creierului . Sursa foto: Dreamstime.com

Potrivit studiilor, antrenarea corpului este de fapt un exercițiu pentru sănătatea ta mentală. Potrivit unui articol, mersul pe jos timp de doar cincisprezece minute, în special în aer liber, poate îmbunătăți starea de spirit și diminua simptomele depresive.

Exerciții fizice și dietă. Potrivit studiilor, antrenarea corpului este de fapt un exercițiu pentru sănătatea ta mentală. Potrivit unui articol, mersul pe jos timp de doar cincisprezece minute, în special în aer liber, poate îmbunătăți starea de spirit și diminua simptomele depresive.

De asemenea, se pare că oamenii gândesc mai clar după o plimbare viguroasă. Acest lucru are sens. Creierul primește aceleași beneficii de la pomparea de către inimă a oxigenului și a nutrienților către mușchii care lucrează.

Aceste alimente ne ajută să ne concentrăm

Există alimente care au potențialul de a ne îmbunătăți capacitatea de concentrare? Oamenii de știință au raportat în 2015 că au descoperit o dietă care ar putea ajuta la întârzierea pierderii progresive a funcției cognitive care vine odată cu îmbătrânirea. DietanMIND (Mediterranean-DASH Diet Intervention for Neurodegenerative Delay) a fost o combinație inteligentă a dietei DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) și a dietei mediteraneene.

Ne puteți urmări și pe Google News
Dietă

Beneficiile exercițiilor fizice și ale dietei asupra creierului. Sursa foto: Dreamstime.com

Mâncărurile care se încadrează în acest model alimentar sunt bogate în nutrienți și alți compuși care pot ajuta la protejarea creierului de elemente dăunătoare precum inflamația și stresul oxidativ.

Ce au descoperit cercetătorii

În comparație cu cei care nu au urmat acest plan la fel de atent, adulții în vârstă care au urmat cel mai îndeaproape acest plan alimentar timp de până la zece ani au înregistrat cea mai mică rată de declin cognitiv, potrivit unei cercetări efectuate de Harvard Chan School of Public Health și Rush University Medical Center.

Un studiu controlat randomizat ulterior, efectuat în 2023 pe adulți în vârstă care au urmat dieta MIND timp de trei ani, nu a constatat diferențe semnificative din punct de vedere statistic în testele cognitive în comparație cu martorii de control. Unii cercetători au concluzionat că, cu cât aderăm mai mult timp la acest model, cu atât mai bine.

dieta

Beneficiile exercițiilor fizice și ale dietei asupra creierului. Sursa: Tijanap | Dreamstime.com

Merită încercată această dietă

Un dietetician nutriționist înregistrat a recomandat următorul plan general:

  • În fiecare zi: Una sau mai multe porții de legume (cu accent pe verdeața cu frunze), nu mai mult de o lingură de unt și cel puțin trei porții de cereale integrale. Principala grăsime adăugată: ulei de măsline.
  • În fiecare săptămână ar trebui consumate cel puțin cinci porții de nuci, patru porții de fasole, două porții de fructe de pădure, două mese de carne de pasăre și o masă de pește. Sunt permise patru porții de carne de vită, porc sau miel, o porție de brânză și o porție de alimente prăjite pe săptămână, dar nu mai mult de cinci porții de produse de patiserie și dulciuri.
  • Beți cu moderație. Un articol de cercetare din 2023 publicat în Journal of the American Medical Association sugerează că, deși consumul moderat de alcool - nu mai mult de un pahar pentru femei și două pentru bărbați - poate ajuta la protejarea împotriva declinului mental, consumul excesiv de alcool este asociat cu demența cu debut precoce, potrivit medicalexpress.