Dieta care te scapă de malnutriție. Cum să te menții sănătos și la bătrânețe

Dieta care te scapă de malnutriție. Cum să te menții sănătos și la bătrânețe Sursă: Arhivă EVZ

O eroare pe care o fac mulți vârstnici constă în faptul că se bazează pe o dietă mai slabă. Pentru cei trecuți de prima tinerețe o alimentație inadecvată favorizează dezvoltarea unor afecțiuni precum diabet sau malnutriție.

Pentru cei trecuți de prima tinerețe o dietă inadecvată sau fenomenul de malnutriție reprezintă o amenințare serioasă pentru sănătate. De fapt, pentru persoanele trecute de 50 de ani o dietă precară înseamnă o greșeală majoră care reduce semnificativ speranța de viață, avertizează nutriționistul rus Dr. Mikhail Ginzburg.

Dieta care te scapă de malnutriție

O eroare pe care o fac mulți vârstnici constă în faptul că se bazează pe o dietă mai slabă. Din păcate, sunt nevoiți să renunțe la pește și fructe și asta din cauza faptului că sunt alimente ceva mai scumpe. Aceeași situație este valabilă și pentru brânza de vaci. Fie o consumă în cantități reduse fie renunță complet la ea. Or, acest lucru este greșit. Brânza de vaci conține vitamina de care oasele lor au nevoie: calciul.

„Vârstnicii se bazează foarte des pe o dietă mai slabă. De exemplu, se abțin de la pește și fructe pentru că sunt produse mai scumpe. De asemenea, mulți dintre ei renunță la brânza de vaci sau nu o consumă în cantități suficiente. Dar este exact cea care conține calciul, de care au nevoie oasele lor”, notează specialistul rus.

Malnutriția este un alt fenomen care reduce speranța de viață. În linii mari, malnutriția se traduce printr-un aport insuficient de nutrienți vitali.

„Există un termen – malnutriție, adică aport insuficient de nutrienți vitali. Acest comportament, desigur, reduce speranța de viață, ceea ce face ca tot felul de boli, inclusiv cele legate de vârstă, să fie mai probabile”, explică nutriționistul rus, Mikhail Ginzburg.

alimente care te scapă de malnutriție

Sursa foto: Lunamarina | Dreamstime.com

Cum să te menții sănătos și la bătrânețe

Pentru a menține o sănătate de fier și la bătrânețe medii recomandă o dietă care să conțină zilnic două pahare de lapte fermentat și două fructe pe zi. La capitolul legume, mazărea, soia sau fasolare trebuie să fie prezente în cel puțin cinci mese pe săptămână. La fel și peștele de mare care ar trebui consumat măcar de trei ori pe săptămână

 „Semnele unei alimentații bune este o dietă care include două pahare de băutură cu lapte fermentat și două fructe pe zi. Leguminoasele – mazăre, soia, fasole etc. – ar trebui să fie prezente în cel puțin cinci mese pe săptămână. Peștele de mare uleios – în cel puțin trei mese pe săptămână”, a explicat nutriționistul.

Persoanele trecute de a doua tinerețe se pot îndrepta către un specialist pentru a identifica gradul de malnutriție și a stabili o dietă care să corecteze deficiențele din alimentație. La polul opus, excesul de obezitate este o altă amenințare pentru sănătate. Pe fondul excesului de greutate se pot dezvolta boli precum hipertensiune arterială și diabet. Pe lângă deplasarea greoaie, sistemul scheletic și muschii au de suferit. Se produce o uzură rapidă a tuturor sistemelor din corp.

„Predominanța masei grase la bătrânețe duce la dezvoltarea unor boli precum diabetul zaharat și hipertensiunea arterială”, explică expertul rus Daria Rusakova.

În plus sistemul osos al adulților nu este întotdeauna puternic și poate apărea osteoporoza. Prin urmare, orice greutate suplimentară uzează mult mai repede sistemele corpului.

„Sub influența sa, apare compresia vertebrelor, deoarece corpul nu este conceput să suporte excesul de greutate. Prin urmare, acest lucru distruge sistemul musculo-scheletic”, potrivit site-ului de specialitate, psypost.

Ne puteți urmări și pe Google News