Dictatura lui Saddam Hussein. Mărirea și decăderea unui lider care a promovat teroarea

Dictatura lui Saddam Hussein. Mărirea și decăderea unui lider care a promovat teroarea

Saddam Hussein s-a născut în satul Al-Awja, lângă Tikrit, la 28 aprilie 1937 într-o familie de crescători de oi. Mama lui şi-a numit nou născutul "Saddam" ("încăpăţânatul" sau "cel care confruntă" în arabă). El nu şi-a cunoscut niciodată tatăl, Hussein 'Abd alMajid, care a murit sau a dispărut la 5 luni înainte ca Saddam să se nască.

Dictatura lui Saddam Hussein. În Irak, în anul 1958, un grup de ofiţeri din armată conduşi  de Abdul Karim Qassim l-au răsturnat pe regele Faisal al II-lea. 

Socialiştii, grupaţi în Partidul Baas, s-au opus noului regim. Iar  în 1959 Saddam Hussein a luat parte la încercarea de a-l  asasina pe Qassim, primul ministru. Saddam Hussein a fost  rănit la picior. Dar a reuşit să fugă în Siria, trecând apoi în  Egipt, întrucât Qassim l-a condamnat la moarte în contumacie. Aici, Saddam Hussein s-a înscris la Universitatea din Cairo, unde a studiat Dreptul. 

Regimul lui Saddam Hussein. Preluarea puterii

În 1963 partidul Baas, printr-o lovitură de stat, a reuşit să  preia puterea. Dar faptul că existau puternici disensiuni în partid,  după 7-8 luni, s-a produs restauraţia vechiului regim. Saddam  Hussein s-a întors în Irak, dar a fost arestat în 1964 de regimul  condus de Abdul Rahman 'Arif. A evadat în 1967 şi a devenit  unul din cei mai importanţi membri ai partidului

În iulie 1968 o altă lovitură de stat a adus partidul Baas la  putere, sub generalul Ahmed Hassan al-Bakr, Saddam Hussein  fiind numit vicepreşedinte

Cu încetul, el şi-a consolidat puterea asupra guvernului  irakian şi al partidului. Cum preşedintele al-Bakr, afectat de  vârsta înaintată şi de boală, avea nevoie de un om forte,  Saddam Hussein şi-a asumat un rol din ce în ce mai mare în guvernul Irakului, atât pe plan extern cât şi intern. 

În 1976, Saddam Hussein a fost numit comandantul forţelor armate, devenind omul numărul 1 al regimului, conducătorul de facto  al Irakului înainte să preia puterea formal în 1979.

Saddam Hussein a devenit şi el în anii 80 ai secolului XX  cel care putea ameninţa, în mod direct, Iranul fundamentalist,  de unde regimul pro-american fusese măturat de revoluţia  islamică. A avut o slăbiciune sau o „preferinţă” pentru calitatea de „lider regional” pentru că dorea să facă din Irak o contrapondere la puterea în creştere a Iranului vecin. 

Biografia care i s-a cosmetizat

Lui Saddam Hussein i se crease o biografie oficială, în care era considerat descendent al lui Nabucodonosor II.

Saddam Hussein s-a considerat un revoluţionar şi modernizator, asemeni lui Nasser. Spre disperarea conservatorilor islamişti, guvernul a dat femeilor drepturi în 

plus şi le-a oferit slujbe în guvern sau industrie. De asemenea Saddam a creat un nou sistem legislativ, făcând Irakul singura ţară care nu era condusă de legea musulmană (Şaria). 

Saddam Hussein a abolit judecătoriile Şaria cu excepţia  celor pentru răni personale. Totuşi, conflicte interne au încetinit  programele sale de modernizare, fiind urât de către şiiţi şi kurzi. 

Decăderea și sfârșitul regimului lui Saddam Hussein

Saddam Hussein a fost apropiat SUA în 1980-1988 în războiul dintre Iran și Irak, dar din 1990 când a invadat Kuweit pe care îl dorea anexat Irakului, Saddam a intrat în conflict cu SUA, conflict intermitent care s-a prelungit după mai multe campanii contra Irakului până în decembrie 2003, când Saddam a fost capturat lângă Tikrit.

A fost deținut de americani, interogat, predat noilor autorități de la Bagdad care l-au judecat și l-au condamnat la moarte la 5 noiembrie 2006

Sentința a fost executată la 29 decembrie 2006, Saddam fiind spânzurat în zori, înaintea începerii unei sărbători musulmane.