Diaconescu îşi bagă PIN-ul în buzunar. Tandem cu Vanghelie?

Diaconescu îşi bagă PIN-ul în buzunar. Tandem cu Vanghelie?

Patronul OTV, Dan Diaconescu, va intra în Partidul "Iniţiativa Naţională", înfiinţat de Cozmin Guşă. Marian Vanghelie, primarul sectorului 5, este pe urmele sale.

Cozmin Guşă se reîntoarce în Partidul "Iniţiativa Naţională", creat în urmă cu şase ani împreună cu Lavinia Şandru. Nu însă singur. Potrivit unor surse politice, doi dintre clienţii cărora le oferă consultanţă, patronul OTV, Dan Diaconescu şi primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, vor face pasul spre acest partid. Diaconescu se alege cu mult râvnitul partid după ce a eşuat să înregistreze la tribunal Partidul Poporului.

Mai pragmatic, Vanghelie se va putea folosi de platforma mediatică oferită de patronul OTV, pentru a încerca să câştige funcţia de primar al Capitalei.

O bulă de oxigen

Ne puteți urmări și pe Google News

Primul care va face pasul spre PIN va fi Dan Diaconescu, susţin sursele citate de EVZ. Patronul OTV a ajuns, conform ultimelor sondaje, la o cotă de 11-16%. Încercarea sa de a profita de vizibilitatea sporită s-a soldat cu un eşec.

Înregistrarea Partidului Poporului, ajuns în sondajul CURS la 8% intenţie de vot, s-a lovit de Tribunalul Bucureşti. Nici cumpărarea Partidului României Europene nu s-a dovedit o investiţie mai bună. Partidul riscă să fie dizolvat de autorităţi: a obţinut doar 845 de voturi la ultimele alegeri locale.

Pentru PIN, venirea lui Dan Diaconescu constituie bula de oxigen salvatoare: televiziunea şi banii patronului de televiziune ar putea constitui resursele de care acest partid are nevoie pentru a depăşi modestul scor de 28.000 de voturi obţinut în alegerile locale din 2008.

De "descălecarea" lui Diaconescu în PIN ar profita şi primarul sectorului 5, Marian Vanghelie. Debarcat din fruntea PSD Bucureşti de către Victor Ponta şi Adrian Năstase, primarul şi-a propus să reitereze gestul din 2005: să candideze independent, de data aceasta la Primăria Capitalei.

PRECEDENT

Independent spre Primăria Capitalei

Aflat la al treilea mandat de primar al sectorului 5, Marian Vanghelie s-a săturat de această ipostază. În 2004 s-a autosupendat din partid, după un conflict cu Adrian Năstase, şi a câştigat ca independent un al doilea mandat de edil de sector în faţa finului său, Cătălin Stochiţă, sprijinit de PSD. A fost atunci singurul primar, în afară de Traian Băsescu, care a obţinut peste 50% din primul tur în Bucureşti. Revine în partid, dar în 2008, Geoană nu îl lasă să candideze pentru Primăria Capitalei, preferându-l pe Cristian Diaconescu.

În 2011, Victor Ponta l-a trecut pe linie moartă pe turbulentul primar pentru a-i potoli aceleaşi ambiţii. Debarcat din fruntea PSD Bucureşti, Vanghelie intenţionează să candideze ca independent împotriva lui Sorin Oprescu, susţinut de PSD şi PNL.