Diabetul de Tip 1, o soluție! Sistemele de monitorizare în farmacii

Diabetul de Tip 1, o soluție! Sistemele de monitorizare în farmacii Diabet - alimente permise sursa: Dml5050 | Dreamstime.com

Creșterea incidenței diabetului: o problemă de interes național. Au apărut soluții.

Diabetul de Tip 1 are o soluție de monitorizare! Evoluția diabetului și previziunile pentru anii următori arată că incidența acestei boli va continua să crească. În prezent, România se confruntă deja cu o problemă majoră de sănătate publică. Având 1,5 milioane de persoane diagnosticate cu diabet. Medicii avertizează că unul din doi pacienți nu este diagnosticat, ceea ce agravează și mai mult situația. Spitalele sunt pline de astfel de cazuri.

Gravitatea diabetului este subliniată de numeroasele complicații pe care le poate provoca, cum ar fi afecțiunile oculare, insuficiența renală și amputațiile.

În România, aproximativ 11.000 de amputații au loc anual din cauza diabetului zaharat. Pentru a aborda aceste provocări, autoritățile au prezentat vești bune pentru persoanele diagnosticate cu această afecțiune, în cadrul conferinței „Diabet fără complicații - soluții inovative, siguranță pentru pacienți”, organizată de Antena 3 CNN și desfășurată în cadrul platformei „România Inteligentă”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Diabetul, probleme și soluții oficiale

Dr. Valeria Herdea, președinta Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a anunțat că, în viitorul apropiat, pacienții vor putea achiziționa sistemele de monitorizare continuă a glicemiei direct din farmacii.

„În ultimii ani, începând cu 2018, s-au produs modificări foarte importante în accesul pacienților la servicii medicale. La nivelul întregii țări avem 40 de unități medicale civile și una privată, care deservesc pacienții. Acum avem acces la aceste pompe cu sisteme de monitorizare continuă. În 2022 au început discuții foarte intense cu comisia de specialitate. Încercăm pe cât posibil să simplificăm traseul pacientului și accesul la sisteme de monitorizare pe care pacienții să le poată procura inclusiv din farmacii cu circuit deschis”, a declarat dr. Valeria Herdea.

Ea a subliniat că la nivelul CNAS există un real interes pentru susținerea programelor naționale de sănătate, numărul acestora crescând în ultimii ani, ajungând la 17. Programul național de diabet beneficiază de o finanțare de peste două miliarde de lei.

Înființarea Registrului Național de Diabet

Comisia națională de diabet și Ministerul Sănătății lucrează la înființarea Registrului Național de Diabet Zaharat și Prediabet. Datele medicale ale pacienților cu prediabet și diabet zaharat vor fi înregistrate într-o bază de date unică la nivel național, care poate fi interconectată cu dosarul electronic de sănătate al pacientului din cadrul Platformei informatice din asigurările de sănătate. „Monitorizarea glicemiei se traduce prin reducerea complicațiilor cronice. Accesul la medicație în diabet rămâne o prioritate”, a subliniat prof. univ. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.

Ghid de bune practici în școli și grădinițe

Conf. univ. dr. Anca Pantea, președinta Comisiei de diabet zaharat, nutriție și boli metabolice din Ministerul Sănătății, a anunțat că se lucrează la un ghid de bune practici pentru grădinițe și școli. „Comisia a propus acum câteva luni un ghid de bune practici în grădinițe și școli. El se află în dezbatere. Acest mic ghid de informații trebuie să-l aibă fiecare în școala lui. Totul pleacă de la educație”, a declarat Anca Pantea.

Autoritățile românești fac eforturi semnificative pentru a combate incidența diabetului și complicațiile asociate acestuia. De la facilitarea accesului la sisteme de monitorizare continuă a glicemiei până la implementarea Registrului Național de Diabet și elaborarea unui ghid de bune practici pentru educație în școli, măsurile propuse și implementate arată un angajament clar pentru îmbunătățirea sănătății publice și reducerea impactului acestei boli.