Diabetul de tip 2 și legătura cu somnul insuficient, analizate într-un nou studiu

Diabetul de tip 2 și legătura cu somnul insuficient, analizate într-un nou studiuLipsa somnului și legătura cu diabetul de tip 2. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Lipsa unui somn corespunzător este o situație des întâlnită în zilele noastre. Un studiu recent a constatat că persoanele care dorm mai puțin de șase ore pe noapte prezintă un risc mai mare de diabet de tip 2.

Diabet și legătura cu somnul

UK Biobank, o bază de date biomedicală, a furnizat datele necesare cercetătorilor pentru noul studiu. Oamenii de știință au analizat datele oferite de 247.867 de adulți, pe o perioadă de zece ani.

Au încercat să înțeleagă cum durata somnului și diabetul de tip 2 sunt în strânsă legătură, și cum dietă sănătoasă reduce efectele somnului scurt asupra riscului de diabet.

Participanții la noul studiu au fost întrebați cât anume dorm într-un decurs de 24 de ore. Așa cum era de așteptat, media răspunsurilor a fost de șapte/opt ore, fiind considerat un somn normal.

Pentru a analiza mai bine răspunsurile, cercetătorii au împărțit durata scurtă a somnului în trei categorii:

  1. ușoară (șase ore),
  2. moderată (cinci ore),
  3. extremă (trei până la patru ore).

Pe lângă informațiile despre somn, cercetătorii au analizat și date despre alimentația adulților chestionați. În timpul perioadei de urmărire, aproximativ 3,2% dintre participanți au dezvoltat diabet de tip 2. Chiar dacă oamenii aveau un regim alimentar sănătos, lipsa unui somn de minim șase ore pe zi creștea riscul de diabet de tip 2, comparativ cu persoanele din categoria de somn normal.

diabet

Relația dintre somn și diabet este complexă

În urma analizei răspunsurilor, cercetătorii au descoperit că o durată a somnului de cinci ore a fost legată de un risc cu 16% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. Riscul pentru persoanele care au dormit între trei și patru ore a fost cu 41% mai mare, în comparație cu persoanele care au dormit între șapte și opt ore.

Studiul a definit o dietă sănătoasă pe baza numărului de porții de fructe, legume, carne roșie și pește pe care o persoană le-a consumat într-o zi sau într-o săptămână.

De asemenea, informațiile privind cantitatea de somn și dieta participanților au fost centralizate la începutul studiului și s-ar fi putut schimba pe parcurs.

Somn, diabet

De ce somnul scurt ar putea crește riscul de diabet?

În cazul persoanelor bolnave de diabet de tip 2, organismul devine rezistent la efectele unui hormon numit insulină. Acesta își pierde astfel capacitatea de a produce o cantitate suficientă de insulină în pancreas, care reglează glucoza (zahărul) din sânge.

Persoanele care nu dorm suficient, precum și persoanele care dorm în ritmuri neregulate (cum ar fi cei care lucrează în schimburi), se confruntă cu perturbări ale ritmului natural al organismului lor, cunoscut sub numele de ritm circadian.

Acest lucru poate interfera cu eliberarea de hormoni precum cortizolul, glucagonul și hormonii de creștere. Acești hormoni sunt eliberați pe parcursul zilei pentru a satisface nevoile energetice în schimbare ale organismului. În mod normal, hormonii mențin nivelul glicemiei în sânge bine echilibrat. Dacă aceștia sunt compromiși, acest lucru poate reduce capacitatea organismului de a gestiona glucoza pe măsură ce ziua avansează.

Exercițiile fizice la orice intensitate pot îmbunătăți nivelul glicemiei

Atunci când vine vorba de riscul de diabet, șapte până la opt ore de somn ar putea a evita îmbolnăvirea. Din păcate, alți factori ar putea influența relația dintre durata somnului și riscul de diabet. Printre aceștia se numără diferențele individuale în ceea ce privește calitatea somnului și stilul de viață.

Concluziile acestui studiu pun sub semnul întrebării dacă o dietă sănătoasă poate atenua efectele lipsei de somn asupra riscului de diabet.

Autorii studiului recunosc că nu este întotdeauna posibil să se doarmă suficient. Ei sugerează efectuarea de exerciții fizice de intensitate ridicată în timpul zilei. Aceste exerciții pot compensa unele dintre efectele potențiale ale somnului scurt asupra riscului de diabet.