Evenimentul Zilei > International > Dezvăluirile generalilor SUA despre retragerea din Afganistam. Biden minte sau a „uitat”?
Dezvăluirile generalilor SUA despre retragerea din Afganistam. Biden minte sau a „uitat”?

Dezvăluirile generalilor SUA despre retragerea din Afganistam. Biden minte sau a „uitat”?

Șeful statelor majore reunite, generalul Mark Milley, a recunoscut în fața Congresului că a fost de părere că SUA ar fi trebuit să lase câteva mii de soldați în țară pentru a preveni prăbușirea guvernului susținut de Washington și o preluare rapidă a puterii de către talibani.

Republicanii din cadrul Comitetului pentru Servicii Armate ale Senatului au folosit mărturia făcută marți de Mark Milley ca dovadă că președintele Joe Biden a mințit când a sugerat că armata nu l-a îndemnat să păstreze trupe în Afganistan.

Biden a „uitat” ce l-au sfătuit generalii?

În cadrul audierii, Milley a refuzat să spună ce sfaturi i-a dat lui Biden primăvara trecută, când Biden se gândea dacă să respecte acorduil pe care administrația Trump îl încheiase cu talibanii pentru a reduce prezența trupelor americane la zero până în mai 2021.
Depunând mărturie alături de Milley, secretarul apărării Lloyd Austin n-a vrut, de asemenea, să spun[ ce l-a consiliat pe Biden.

Nici Milley nu s-a lăsat ușor. A fost nevoie să fie presat serios de membrii republicani ai comitetului pentru a mărturisi că în opinia sa personală ar fi fost necesari cel puțin 2.500 de soldați americani pentru împiedica un colaps al guvernului de la Kabul și revenirea talibanilor la putere.

Păstrarea unei forțe americane ar fi putut menține la putere guvernul de la Kabul

În ciuda evaluării serviciilor de informații americane, guvernul afgan și armata pregătită de SUA s-au prăbușit la mijlocul lunii august, permițându-le talibanilor să cucerească Kabul fără să tragă un foc de armă cu numai două sute de luptători pe motociclete, după cum povestește Milley.

Generalul Frank McKenzie, care în calitate de șef al Comandamentului Central supraveghea trupele americane în Afganistan, a spus că împărtășește opinia lui Milley conform căreia păstrarea unei forțe americane ar fi putut menține la putere guvernul de la Kabul.

„Am recomandat să menținem 2.500 de soldați în Afganistan și, de asemenea, am recomandat la începutul toamnei 2020 să menținem 4.500 în acel moment, acestea erau opiniile mele personale”, a spus McKenzie. „Am avut, de asemenea, opinia că retragerea acelor forțele ar duce inevitabil la prăbușirea forțelor militare afgane și, în cele din urmă, a guvernului afgan ”.

Ședința de șase ore a Senatului a marcat începutul a ceea ce este probabil o revizuire prelungită a Congresului a eșecurilor SUA în Afganistan.

„Interesul brusc al republicanilor pentru Afganistan este o politică veche”, a declarat senatorul Elizabeth Warren, democrat din Massachusetts, care a sprijinit decizia lui Biden de a pune capăt implicării SUA acolo.

Austin și Milley urmează să apară miercuri în fața Comitetului pentru Servicii Armate House pentru a discuta despre războiului din Afganistan. Audierile sunt controversate, deoarece republicanii au încercat să insunueze Biden ca ignorând sfaturile ofițerilor militari și caracterizând greșit opțiunile militare care i-au fost prezentate primăvara și vara trecută.

 

Republicanii  încearcă să-l scoată pe Biden vinovat pentru retragerea haotică din Afganistan

Mai mulți republicani au încercat fără succes să-i facă pe Milley, McKenzie și Austin să comenteze cu privire la veridicitatea declarației lui Biden către ABC News din 18 august, la trei zile după ce talibanii au preluat controlul asupra Kabul, că nici un comandant militar superior nu a recomandat retragerea completă a trupelor atunci când era în discuție în primele luni ale mandatului lui Biden.

Când a fost întrebat în acel interviu dacă consilierii militari au recomandat păstrarea a 2.500 de soldați în Afganistan, Biden a răspuns: „Nu. El a mai spus că sfatul „a fost divizat”.

Secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat marți că Biden se referă la faptul că a primit o serie de sfaturi. „Indiferent de sfat, este decizia lui, el este comandantul șef”, a spus ea. Într-o evaluare directă a unui război care a costat 2.461 de vieți americane, Milley a spus că rezultatul a fost un eșec strategic. Senatorul republican Tom Cotton din Arkansas l-a întrebat pe Milley de ce nu a ales să demisioneze după ce sfatul său a fost respins.

Milley, care a fost numit în funcția sa de șef al statului major de către președintele Donald Trump și reținut de Biden, a spus că este responsabilitatea sa să ofere comandantului șef cele mai bune sfaturi.

„Președintele nu trebuie să fie de acord cu acest sfat”, a spus Milley. „Nu trebuie să ia aceste decizii doar pentru că suntem generali. Și ar fi un act incredibil de sfidare politică pentru un ofițer comisar să demisioneze doar pentru că sfatul meu nu a fost urmat,
” scrie Daily Sabah.