„Cred că Joe Biden și familia Biden sunt compromiși”, a declarat Bobulinski, marți seara, la emisiunea lui Tucker Carlson de la Fox News.

„Date fiind faptele, pur și simplu nu văd cum Joe r putea să nu fie influențat într-un fel sau altul de trecutul pe care îl are”, a spus Bobulinski. „De aceea, în calitate de cetățean și de plătitor de taxe, sunt foarte, foarte îngrijorat.”

Cină de impresie

Bobulinski a explicat cum l-a întâlnit pe Joe Biden la Los Angeles, pe 2 mai 2017, la solicitarea lui Hunter și a unchiului său, Jim, pentru a discuta despre afacerile familiei.

„Era un mod de a mă copleși, la cină, prezentându-mi forța familiei Biden pentru a mă implica și mai mult și a accepta să-mi asum rolul de CEO” al societății mixte ce urma să se formeze între firma familiei Biden – Oneida Holdings din Delaware – și compania chineză CEFC China Energy.

Bobulinski a declarat că era „perfect clar” că Hunter Biden îl pusese dinainte la curent pe tatăl său cu statutul societății mixte și natura afacerii.

Bani de la comuniști

„Își puneau întreg prestigiul familiei în joc. Știau exact ce urmau să facă. Era vorba de o afacere cu niște chinezi care beneficiau de un solid sprijin financiar și politic al Partidului Comunist Chinez. Așa mi-au fost prezentate lucrurile. Nu sunt cuvintele mele. Așa mi-au prezentat lucrurile și așa m-au pus la curent”, a spus Bobulinski.

El și-a amintit că i-a exprimat lui Jim Biden, a doua zi după întâlnirea cu Joe Biden, îngrijorarea că afacerile cu chinezii ar putea impieta asupra aspirațiilor prezidențiale ale fratelui său pentru anul 2020.

„Știu că Joe a decis să nu candideze în 2016, dar dacă vrea să candideze în viitor? Nu își asumă un risc politic sau riscul ca povestea să ajungă în presă? Și îmi aduc aminte că l-am privit pe Jim Biden și i-am zis: «Cum scăpați de asta? Nu sunteți îngrijorați?».”

„Și el s-a uitat la mine, a râs scurt și a spus: «Dezmințire plauzibilă»”, a relatat Bobulinski.

„Dezmințirea plauzibilă” (plausible deniability) este un termen diplomatic, în care o personalitate politică invocă lipsa probelor pentru a dezminți niște acuzații, în ciuda tuturor aparențelor incriminatoare.

„Stai cu ochii pe ei”

Bobulinski a povestit că a doua zi după cina a avut o nouă întâlnire cu Joe Biden, într-o parcare, în care fostul vicepreședinte i-a cerută să stea „cu ochii pe fiul meu și pe fratele meu”.

Joe Biden nu este menționat în nici un document al companiei Oneida, însă un e-mail din 13 mai 2017, primit de Bobulinski de la asociatul său și al lui Hunter Biden, James Gilliar, în care se afirma că 10% din acțiunile companiei mixte cu chinezii vor fi „deținute de H în beneficiul Barosanului”.

Bobulinski a confirmat că „Barosanul” din e-mail era într-adevăr Joe Biden, iar „H” era Hunter Biden.

Jim Biden a deținut 20% din acțiunile companiei cu chinezii, iar Hunter Biden 10%.